OMV începe să vândă benzinării. Petrom, curtată de ruşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Austriecii de la OMV au scos la vânzare benzinăriile din Croaţia şi Bosnia, în timp ce Gazprom Neft vrea să cumpere staţii în vestul României, inclusiv de la Petrom.

Pe piaţa petrolieră din centrul şi estul Europei se fac mutări importante în această perioadă. Austriecii de la OMV au anunţat ieri că scot la vânzare staţiile din Croaţia şi Bosnia, 91 în total, şi că se retrag de tot de pe aceste pieţe. Aceasta după ce, la finele lunii trecute, divizia turcă a OMV, Petrol Ofisi, a vândut 52% dintr-o companie de profil din Cipru.

OMV deţine pachetul majoritar de acţiuni (51%) din Petrom, cea mai mare companie românească. La nivelul întregului grup, OMV şi-a planificat să devină o companie cu preponderenţă producătoare de ţiţei şi gaze şi să fie mai puţin una care vinde carburanţi, cum a fost până acum.

Astfel, OMV vrea să renunţe la benzinării şi la active de rafinare în valoare de un miliard de euro până în 2014. „În prezent, OMV nu are în plan ieşirea din alte ţări în care compania deţine staţii de distribuţie carburanţi", au subliniat oficialii companiei.

Ruşii se extind în Balcani

OMV face aceste mutări într-o perioadă în care o altă companie petrolieră din regiune duce o campanie puternică de extindere. Sârbii de la NIS, compania petrolieră de stat cumpărată anii trecuţi de Gazprom Neft, ramura petrolieră a gigantului rus, vor să achiziţioneze benzinării în toată regiunea balcanică.

În vară au vrut să cumpere întregul lanţ de benzinării din România al Rompetrol, iar de câteva luni se interesează de tot mai multe oportunităţi în România. „Lipsa de interes din partea Rompetrol nu va afecta planurile noastre privind o posibilă intrare pe piaţa din România", declarau, în august, pentru „Adevărul", reprezentanţii Gazprom Neft.

„Planurile lor includ investiţii în domeniul petrolier de câteva sute de milioane de euro până în 2015 şi crearea de aproximativ 500 de locuri de muncă", a anunţat Guvernul, după ce ruşii s-au întâlnit cu premierul Emil Boc, în octombrie. Şi presa din Bulgaria a relatat recent că Gazprom Neft a început să cumpere benzinării la sud de Dunăre.

Focus pe vestul României

În piaţa petrolieră circulă de mai multă vreme informaţii privind intenţia ruşilor de a cumpăra peste 100 de staţii Petrom, deşi oficialii companiei româneşti au negat că ar negocia aşa ceva cu ruşii.

Alte surse ne-au declarat că NIS este interesată de benzinăriile din vestul României, indiferent de compania care le deţine.

„Rafinăria NIS de la Pancevo, Serbia, este la 70 de kilometri de graniţa cu România. În schimb, rafinăriile de la noi din ţară sunt concentrate în centrul şi sud-estul ţării, iar transportul carburanţilor spre vest îi costă foarte mult pe petrolişti, pentru că infrastructura rutieră şi feroviară este proastă. Mai mult, vestul ţării este foarte dezvoltat, iar consumul e mare", ne-au explicat specialişti din domeniu.

1 miliard de euro este valoarea activelor din rafinare şi marketing la care vrea să renunţe OMV până în 2014.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite