OMV a virat 1,499 miliarde euro pentru preluarea Petrom

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul austriac OMV a virat, ieri, in conturile escrow deschise la sucursala ING Bank din Bucuresti suma totala de 1,499 miliarde euro, ca urmare a contractului de privatizare semnat cu autoritatile

Grupul austriac OMV a virat, ieri, in conturile escrow deschise la sucursala ING Bank din Bucuresti suma totala de 1,499 miliarde euro, ca urmare a contractului de privatizare semnat cu autoritatile romane la data de 23 iulie, informeaza un comunicat al Ministerului Economiei si Comertului. Din valoarea totala virata, 665,9 milioane euro reprezinta pretul pachetului de 33,34% din actiunile Petrom, achizitionat direct de OMV de la statul roman. Restul sumei, 830,5 milioane euro, va fi subscrisa in contul majorarii de capital, operatiune prin care OMV va detine 51% din capitalul social al Petrom.
Dan Ioan Popescu:
"In productia de titei vor fi salarii mai mari"
"Din punctul meu de vedere, faptul ca OMV deja a platit in cont escrow in aceasta saptamana sumele de bani pentru intrarea in proprietate demonstreaza seriozitatea marii companii. Este un proces destul de complex. OMV a varsat suma de 1,49 miliarde euro, din care 699 de milioane euro vor merge la bugetul de stat, iar restul de 800 milioane euro vor fi investiti in Petrom - in explorarea si exploatarea sondelor, deci in cresterea productiei. OMV vrea sa creasca productia, locul unde vor fi locuri de munca si salarii mai bune. In acelasi timp se pune problema si de investitii majore in reabilitarea rafinariilor si in special a petrochimiei."
Gheorghe Constantinescu, directorul general al Petrom:
"260 milioane dolari, investiti in ultimii trei ani"
"Petrom a investit in ultimii trei ani 260 milioane USD in modernizari. Fara aceste modernizari exista pericolul ca Petrom sa nu mai fie pe piata europeana. Atunci s-ar fi oprit si productia de titei, deoarece Petrom nu ar mai fi fost rentabil. Noi trebuie sa producem titei pentru prelucratorul autohton, pentru piata interna si piata limitrofa. Toate aceste concepte trebuie gandite in context economic si nu singular. Fundamentala este decizia economica corecta daca vrei ca societatea sa functioneze. Daca o cumperi numai ca sa folosesti spatiile pe care sa le inchiriezi pentru birouri sau sa le folosesti terenurile pentru ca sunt bine amplasate, aceea este vanzare, nu mai este privatizare. Prin OMV, insa, Petrom s-a privatizat".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite