OMV cere statului trei sferturi din banii daţi pentru Petrom

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cheltuielile de mediu au fost reevaluate, în urcare, la 511 milioane de euro Compania petrolieră Petrom a reevaluat cheltuielile de mediu ce urmează a fi recuperate de la stat la suma de

Cheltuielile de mediu au fost reevaluate, în urcare, la 511 milioane de euro

Compania petrolieră Petrom a reevaluat cheltuielile de mediu ce urmează a fi recuperate de la stat la suma de 1,707 miliarde de lei (511 milioane de euro). Aceasta este în urcare cu 37% faţă de suma prevăzută la începutul anului trecut şi reprezintă peste trei sferturi din preţul încasat de stat la privatizarea companiei.

Astfel, statul va plăti cu 463,5 milioane de lei (aproximativ 140 milioane de euro) mai mult decât suma rezultată la începutul anului trecut.

"Conform contractului de privatizare, societatea are obligaţia de a închide sondele care sunt abandonate şi care urmează să fie scoase din funcţiune. Aceste cheltuieli vor fi recuperate de la statul român, întrucât se referă la activităţi de explorare şi producţie efectuate înaintea privatizării (decembrie 2004 - n.r.)", se arată în ultimul raport al Petrom, privind situaţia financiară pe anul 2007.

La finele anului 2007, cheltuielile au fost majorate ca urmare a reevaluărilor realizate de experţii companiei. "Modificarea provizioanelor pentru anul 2007 se referă la reevaluarea cheltuielilor recuperabile de la stat în sumă de 213,4 milioane de lei.

Societatea a înregistrat, de asemenea, creanţe de la stat şi respectiv datorii legate de protecţia mediului înconjurător în sumă de 250,13 milioane de lei pentru batalurile din rafinare, întrucât acestea existau înaintea privatizării", se menţionează în datele Petrom. Reprezentanţii companiei nu au făcut niciun comentariu.

Şase notificări primite de AVAS

Potrivit Legii 555/2004, privind privatizarea SNP Petrom, în perioada 2005-2019, în bugetul de stat trebuie prevăzute anual fonduri de 50 milioane de euro pentru eventualele despăgubiri. În cazul în care acestea nu sunt cheltuite, se reportează pentru anul viitor.

Potrivit directorului postprivatizare din cadrul Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Constantin Botez, Petrom a trimis până acum către instituţie şase notificări pentru a primi despăgubiri, începând cu 2006. "Noi am fost notificaţi în calitate de vânzător, dar contul este gestionat de Ministerul Mediului şi cel al Finanţelor", ne-a declarat oficialul AVAS.

Grupul austriac OMV a achiziţionat participaţia majoritară la Petrom de la stat în anul 2004, printr-o tranzacţie de 1,5 miliarde de euro, însă statul a încasat pentru acţiunile vândute direct suma de 668 milioane de euro, restul fiind investiţii asumate printr-o majorare de capital.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite