OMV promite extinderea Petrom la nivel internaţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Petrom activează deja în sectorul de distribuţie din Serbia, Bulgaria şi Muntenegru şi în cel de explorare în Rusia şi Kazahstan

Sud-Est.
"România are o localizare foarte bună pentru a deveni un actor important în piaţa energetică din regiune, iar dezvoltarea la nivel internaţional a companiei Petrom va contribui la creşterea securităţii energetice româneşti", a declarat ieri, la Viena, Wolfgang Ruttenstorfer, preşedintele grupului austriac OMV. Potrivit acestuia, OMV va coopera cu Petrom ca, prin conducta Nabucco, să asigure şi mai mult gaz pentru România, din Azerbaidjan sau de la alţi producători din zona Mării Caspice. Un alt aspect semnificativ luat în calcul de preşedintele OMV este capacitatea de stocare a resurselor de hidrocarburi. "Există potenţial pentru România, şi este un potenţial interesant, de a construi capacităţi de stocare uriaşe. Aş spune că e vorba de transformarea într-un centru, un
hub
de furnizare", a apreciat Ruttenstorfer.
1,5 miliarde de euro pentru a stopa declinul producţiei
OMV a anunţat că va investi, în următorii trei ani, circa 1,5 miliarde de euro pentru a stopa declinul producţiei şi a creşte acest sector. "Dacă Petrom produce mai mult, independenţa României creşte. Investiţiile sunt cea mai bună garanţie pentru furnizarea de energie. Nu ne putem baza doar pe resursele României, Petrom trebuie să iasă la nivel internaţional", a spus oficialul austriac.
În acest sens, Ruttenstorfer a declarat că vrea să păstreze ca o companie integrată şi nu se gândeşte, în acest moment, să vândă din activele importante. "În oferta de privatizare, ne-am propus să păstrăm Petrom ca o companie integrată. Nu intenţionăm, din perspectiva zilei de azi, să vindem Arpechim (rafinărie -n.r.) sau Doljchim (combinat chimic - n.r.)", explică şeful OMV.
Pe de altă parte, Petrom intenţionează să construiască la Petrobrazi, principala rafinărie a companiei, o termocentrală pe gaz. Jumătate din electricitatea produsă aici va fi folosită pentru consumul propriu al companiei, restul urmând să fie vândut pe piaţa liberă. "Nu dorim să intrăm pe piaţa de electricitate într-o proporţie mare. Nu vom fi un competitor important în acest sector", a subliniat oficialul OMV.
Petrom este cea mai mare companie românească din domeniul energetic având control asupra tuturor rezervelor de ţiţei şi a jumătate din producţia de gaze naturale (cealaltă jumătate aparţinând societăţii de stat Romgaz). Privatizată în 2004, contra sumei de 1,5 miliarde de euro, Petrom are acum o valoare de piaţă de trei ori mai mare decât în momentul privatizării. "Cota celor 40% din acţiunile Petrom deţinute acum de stat depăşeşte valoarea celor 90% pe care le controla înainte de privatizare", a afirmat Ruttenstorfer.
Structura acţionariatului OMV nu se va schimba curând
Privatizarea Petrom a fost una foarte contestată. Însuşi preşedintele Traian Băsescu a precizat că au existat erori în acest contract. În replică, şeful companiei austriece susţine că procesul de privatizare a fost unul transparent. "Suntem convinşi că nu există nicio clauză care nu poate fi explicată, care nu respectă practicile industriei", spune acesta. Contractul de privatizare a fost făcut, de altfel, public săptămâna trecută, după ce Consiliul Suprem de Apărare a ţării a hotărât desecretizarea contractelor de privatizare din domeniul energiei.
Conform contractului de privatizare, personalul Petrom se va reduce cu aproximativ 15.500 de persoane până în 2009. Ruttenstorfer susţine că soluţia pentru disponibilizaţi va consta în crearea de locuri de muncă prin externalizarea serviciilor de mentenanţă sau de logistică.
Ruttenstorfer a adăugat - în replică la suspiciunile că Gazprom ar putea încerca să preia un anumit control asupra OMV - că actuala structură a acţionariatului nu se va schimba în următorii ani. Principalii acţionari ai companiei - cu o participaţie de 49% - sunt statul austriac şi International Petroleum Investment Company din Abu Dhabi.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite