OMV nu va accepta datornici, dar nici noi nu-i mai acceptam de un an de zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

* Petrom nu va creste pretul produselor petroliere pe termen apropiat * De la 1 ianuarie 2005 se va interzice comercializarea in Romania a benzinelor cu plumb

Petrom considera ca, indiferent care va fi momentul intrarii in proprietatea OMV, in octombrie - noiembrie 2004 sau in ianuarie 2005, compania si-a disciplinat situatia financiara. A stopat de mai bine de un an livrarea de titei catre agentii economici rau platnici, avand puterea de a rezista presiunilor de tot felul. Iar actualele contracte, cu Astra Ploiesti si Steaua Romana Campina, sunt absolut corecte din punct de vedere comercial. Platile la buget si catre toti furnizorii sunt la zi. Acelasi lucru il cere Petrom si din partea propriilor clienti. In context, s-ar parea ca actuala criza a titeiului nu afecteaza, cel putin deocamdata, activitatea Petrom si nici nivelul pretului la produsele petroliere. "Cu disciplina financiara, crizele de orice fel se trec mai usor", declara Gheorghe Constantinescu, directorul general al Petrom.
Cu disciplina financiara, crizele se trec mai usor
- Ce atitudine considerati ca va avea OMV fata de agentii rau platnici?
"OMV, cand va deveni actionar majoritar, va fi ferm, nu va accepta datornici. Dar masuri ferme a luat Petrom chiar din martie 2003, cand am fost numit manager general al companiei. Exact de la acea data am sistat livrarile de titei catre Darmanesti si Rafo, fara drept de apel. Am avut aceasta tarie de a face fata. In prezent, Petrom livreaza titei catre Astra Ploiesti pe un contract de tip barter. Primim de la Astra un tip de titei usor, iar noi ii livram titei greu pentru uleiuri. In rest, mai avem un contract si cu Steaua Romana Campina, dar intr-o relatie comerciala corecta si cu plata la termen. Creantele Petrom, fiind concentrate in doar cativa operatori economici cu mari probleme, au coborat in aceeasi perioada in care am sistat livrarile de titei cu 300 miliarde lei. Daca, insa, nu am fi avut puterea sa sistam aprovizionarea cu petrol a datornicilor, in prezent creantele companiei ar fi atins cote mult mai mari. Concluzia? Petrom a facut ceea ce trebuia sa faca inainte de ceea ce va face OMV".
- Pretul petrolului din ultimele zile a depasit recordurile inregistrate in ultimele doua decenii. Cum comentati situatia, vor fi noi cresteri? Se va depasi criza?
- Poate ca nici nu este o criza a petrolului in piata. Mi-as permite sa consider ca este o criza conjuncturala generata de criza lui Yukos si de amenintarile cu atentate din Statele Unite. Aici se adauga si presiunea cererii inregistrate in ultimele doua-trei luni, in special in China, dar si in Japonia. Personal, consider ca preturile din ultimele zile se vor calma si vor inregistra, in perioada urmatoare, valori catre normal, nu acel nivel de 44,22 de dolari pe baril cat s-a inregistrat alaltaieri la bursa de marfuri din New York.
- Romania, care importa circa 30% din necesarul de petrol pentru prelucrare, cat va rezista pe actualele preturi?
- Aceasta criza nu va dura la nesfarsit, desi, in final, nu ar fi exclus sa vedem ca preturile vor stagna pe 35-37 de dolari barilul. Cu toate acestea, deocamdata, Petrom nu are de ce sa ia vreo masura. In prezent, nu exista intentii de reasezare de preturi. Nu discutam de asezari de preturi.
- Observatorii din piata considera ca realizarea unor noi sortimente de produse nu inseamna, de fapt, decat noi scumpiri. Iar Petrom a lansat din 1 august benzina Eco Premium.
- Total gresit! Romania vrea sa intre in Uniunea Europeana, dar se pare ca nu vrea sa renunte la benzinele cu plumb. Dupa introducerea in 2001 a carburantilor Euro Premium, Euro Diesel si Super Euro Diesel, Petrom a lansat pe piata benzina Eco Premium cu intentia clara de a-si alinia carburantii la standardele de mediu impuse de Uniunea Europeana. In scopul imbunatatirii performantelor motorului si reducerii emisiilor poluante, benzina Eco Premium contine un aditiv pe baza de mangan. In conformitate cu legislatia in vigoare, incepand cu data de 1 ianuarie 2005 este interzisa comercializarea, pe teritoriul Romaniei, a carburantilor cu plumb. Conducerea Petrom a stabilit pretul de referinta al benzinei Eco Premium la 26.900 lei pe litru. Romanii trebuie si au dreptul sa se obisnuiasca cu produse de calitate. Aceasta cu atat mai mult cu cat doresc sa devina "europeni".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite