OECD: România stă bine cu forţa de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţara noastră a primit cea mai bună evaluare din Europa de Sud-Est privind indicatorii politicilor duse de companii pentru dezvoltarea capitalului uman.Organizaţia europeană pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) ne dă note bune pentru calitatea mediului de afaceri, dar investitorii au altfel de percepţii.

Legislaţia românească în domeniul investiţiilor străine este nediscriminatorie, iar sistemul fiscal este modern, potrivit unui studiu lansat ieri, la Bucureşti, de către OECD. Rezultatele acestuia sunt, însă, caracterizate de către oamenii de afaceri şi de autorităţile române drept prea optimiste.

Mai citiţi şi:

VIDEO / Şomerii de lux trăiesc în vile cu etaj şi beneficiază de ajutor social

Markos Kyprianou: „În continuare avem nevoie de români"

Spre exemplu, România a primit cea mai bună evaluare din Europa de Sud-Est privind indicatorii capitalului uman.

Accesul la finanţare, greu sau uşor?

„Foarte multe iniţiative cu privire la dezvoltarea aptitudinilor personale sunt în curs de desfăşurare. În ciuda evoluţiilor pozitive ale politicilor în acest domeniu, lipsa de muncitori calificaţi încă persistă. Trebuie consolidate iniţiative precum reducerea decalajului dintre competenţele oferite de sistemul de învăţământ şi nevoile pieţei forţei de muncă", se menţionează în documentul citat.

Faţă de această concluzie a studiului OECD, oamenii de afaceri spun că România are o piaţă a muncii „anchilozată", în ciuda eforturilor făcute pentru reformă.

„Capitalul uman este încă ieftin, dar acesta trebuie pus în relaţie cu costul capitalului şi cu accesul greu la finanţare", afirmă Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România.

Raportul OECD susţine că România se numără printre economiile din regiunea analizată în care accesul la finanţare pentru firme este cel mai dezvoltat.

„Reformele au fost adoptate sub toate aspectele legate de accesul la finanţare. Serviciile de leasing, factoring, programe de garantare şi de capital de risc sunt mai bine dezvoltate decât în majoritatea economiilor din Europa de Sud-Est", se menţionează în raport.

Replica faţă de o asemenea concluzie a venit, de data aceasta, chiar de la un reprezentant al Guvernului. Irinel Cristu, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului, a menţionat că accesul la finanţare pentru firme este extrem de dificil, iar una dintre problemele cu care se confruntă firmele este legată de garanţii. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite