Numire controversată la vârful Autorităţii Sanitar-Veterinare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La conducerea Direcţiei Generale de Sănătate Animală, unul dintre cele mai importante departamente ale Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Sănătatea Populaţiei (ANSVSA), a fost numit ex-directorul Institutului pentru Diagnostic şi Sănătate Animală, Ştefan Nicolae, pe care memoria recentă a documentelor îl prezintă ca fiind total incompatibil cu o astfel de funcţie.

Mai exact, Ştefan este cunoscut ca fiind cel care a transformat în afacere de familie (împreună cu fiul său, Bogdan) desfăşurarea de forţe financiare cu care România s-a luptat, anii trecuţi, atât cu gripa aviară, cât şi cu pesta porcină. Spre exemplu, un dosar aflat încă în analiza procurorilor de la Departamentul Naţional Anticorupţie arată că Ştefan Nicolae stabilea strategia de luptă cu respectivele epidemii animale (inclusiv sumele necesare, de ordinul zecilor de milioane de euro), iar fiul său era unic importator al substanţelor şi materialelor prevăzute în acea strategie. Dacă România nu a putut exporta ani la rând carne de porc în Uniunea Europeană, este şi „meritul“ acestui tandem, care importa vaccinuri antipestă (de fapt, inutile) pe bani publici, în baza strategiei amintite mai sus, în locul unor sacrificări în masă a animalelor bolnave, aşa cum cereau normele europene.

O candidatură inexplicabilă

Ei bine, Nicolae Ştefan, care în trecutul apropiat a reuşit să scurgă către propriul buzunar fonduri din bugetul statului, cu complicităţi dovedite chiar de procurorii DNA, este acum din nou şef într-o instituţie de supraveghere a bolilor animale. Nedumerirea celor care ne-au semnalat acest fapt este cu atât mai mare cu cât Ştefan ocupă chiar o treaptă ierarhică mai înaltă decât pe vremea când afacerile oneroase îi mergeau strună.
Cel care a decis această numire controversată, Radu Roatiş, preşedintele ANSVSA, a declarat pentru „Adevărul“ că el mizează pe prezumţia de nevinovăţie şi „până când procurorii DNA nu vor soluţiona dosarul lui Nicolae Ştefan, pentru noi numirea lui nu are nimic ilegal“. În schimb, Roatiş şi-a exprimat nedumerirea privind candidatura lui Ştefan la preşedinţia Colegiului Medicilor Veterinari. „Nu ştiu dacă, în aceste condiţii, în care Nicolae Ştefan are dosar la DNA, Colegiul putea să-i accepte candidatura“, a punctat şeful ANSVSA.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite