Numărul şomerilor scade doar pe hârtie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asiguraţii rămaşi fără locuri de muncă scot tot mai mulţi bani din bugetul general consolidat şi contrazic datele oficiale transmise de ANOFM. Mai a fost a doua lună consecutivă de scădere a ratei şomajului. Execuţia bugetară arată, însă, o creştere de peste 100% a cheltuielilor pe aceste asigurări.

Deficitul bugetului general consolidat a ajuns, după cinci luni, la 3,1% din Produsul Intern Brut (PIB), în condiţiile în care ţinta pentru întregul an, renegociată cu FMI, este de 6,8% din PIB.

Statul a fost „pe minus", în luna mai, cu 16,7 miliarde de lei, suma fiind cu peste 47% mai mare decât deficitul înregistrat în aceeaşi lună a anului trecut. Astfel, veniturile au scăzut cu 1,6% faţă de primele cinci luni din 2009, în timp ce cheltuielile au urcat cu 5,7%.

Pe ce s-au dus banii?

Potrivit Ministerului Finanţelor, cheltuielile cu bunurile şi serviciile administraţiei centrale s-au redus cu 5,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Dar pe ansamblul bugetului general consolidat, acestea sunt mai mari cu 3,1%, din cauza cheltuielilor făcute de administraţiile locale, în creştere cu 10,7% faţă de perioada similară a anului trecut.

Un paradox reiese din compararea datelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) cu privire la şomaj şi bugetul acestui tip de asigurări. Oficial, luna mai a fost a doua lună consecutivă de scădere a şomajului, când rata acestui indicator a ajuns la 7,67%.

Teoretic, şi cheltuielile cu acest tip de asigurări ar fi trebuit să se vadă la bugetul general consolidat, în condiţiile în care numărul celor susţinuţi cu ajutoare de şomaj a scăzut.

Cu toate acestea, deficitul bugetului de şomaj a crescut în mai la 1,32 miliarde de lei, de la 1,06 miliarde de lei în luna aprilie. Per ansamblu, cheltuielile cu asistenţa socială s-au majorat cu 13,4% faţă de primele cinci luni ale anului trecut, cea mai mare creştere - de 102,4% - înregistrându-se tocmai la asigurările pentru şomaj.

Încasările din TVA au scăzut cu 7,8%, cele din impozitul pe venit - cu 6,4% - iar veniturile din impozitul pe profit s-au redus cu 2,7%. Încasările din accize par să-şi fi revenit uşor în luna mai, indicând o creştere uşoară de 0,4%, în condiţiile în care, cu o lună mai devreme, acestea arătau o scădere de 1,6%.

Aşteptări pesimiste

Managerii firmelor din România - chestionaţi de Institutul Naţional de Statistică (INS) - se aşteaptă, în continuare, la scăderi ale numărului de angajaţi în toate sectoarele economiei, în perioada iunie-august 2010.

De asemenea, aceştia văd o stagnare a activităţii economice în industria prelucrătoare şi construcţii, în timp ce comerţul cu amănuntul va înregistra o înrăutăţire a situaţiei economice.

Managerii spun că în acest sector se vor produce şi creşteri de preţuri, chiar şi în condiţiile în care ancheta conjuncturală a INS a fost realizată înaintea anunţului de majorare a TVA la 24%. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite