Numărul de restanţieri scade, restanţele cresc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi numărul datornicilor cu întârzieri la plata ratelor bancare a scăzut cu 3% în primul trimestru al acestui an, până la 698.835 de persoane, valoarea restanţelor înregistrate la creditele contractate de persoanele fizice a continuat să crească.

Sumele restante au urcat cu 8% în primele trei luni ale acestui an, până la echivalentul a 5,925 miliarde de lei (1,44 miliarde de euro), potrivit datelor Băncii Naţionale a României. Astfel, românii care înregistrau la începutul anului întârzieri la plata ratelor s-au adâncit şi mai mult în datorii. Numărul restanţelor a scăzut şi el în primul trimestru (-4%), la 1,008 milioane. Reiese că o parte dintre datornici au restanţe la două sau chiar mai multe credite.

Cea mai mare creştere a restanţelor s-a înregistrat la creditele contractete în alte valute (franci elveţieni şi yeni japonezi), de aproape 20%, până la echivalentul a 916,7 milioane de lei. Pe componenta în euro, restanţele au urcat cu 13,55%, până la un nivel de 522,4 milioane de euro. Şi sumele restante la creditele în lei au crescut, însă mai temperat, cu 6,4%, până la 2,84 miliarde de lei.  Peste 70% din valoarea restanţelor înregistrau la finele primului trimestru întârzieri mai mari de 90 de zile. Principalii factori care au contribuit la creşterea ratelor restante sunt scăderea salariilor, cumulată cu avansul preţurilor, adică o scădere a puterii de cumpărare a românilor. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite