Anul trecut au fost raportate cele mai multe insolvenţe din ultimii cinci ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 2011 au fost raportate cele mai multe insolvenţe din ultimii cinci ani, respectiv 22.650 de companii, care se aflau în diverse stadii ale procedurii de insolvenţă, potrivit unui studiu realizat de Coface.

În ultimii cinci ani au intrat în insolvenţă peste 18.000 de firme din sectorul comerţului cu amănuntul, 18.667 de companii din distribuţie şi 11.949 de societăţi de construcţii, totalizând pete jumătate din insolvenţele înregistrate din 2007, reiese studiu Coface.

Coface a luat în considerare firme care şi-au deschis procedura de faliment, firme aflate în reorganizare judiciară şi firme pentru care a fost închisă procedura de faliment, indiferent de anul deschiderii acestora.

Anul trecut, potrivit Coface numărul falimentelor înregistrate a crescut cu circa 4,42% faţă de 2010, când au fost raportate 21.692 de dosare de insolvenţă.

În 2011, primele trei poziţii ale clasamentului celor mai afectate sectoare, respectiv comerţ cu ridicata, comerţ cu amănuntul şi construcţii- au rămas neschimbate pentru al patrulea an consecutiv şi concentrează cea mai mare parte a numărului de insolvenţe înregistrate în 2011, respectiv aproximativ 55%.

"În ciuda creşterii economice din 2011, falimentele au crescut faţă de 2010, ceea ce arată că în economia reală criza a continuat să facă victime în rândul companiilor slabite de recesiunea din 2009 şi 2010 şi a celor slab capitalizate. Din nefericire, trimestrul patru al anului trecut precum şi primele 2 luni din 2012 indică o înrăutăţire accentuată a comportamentului de plată al companiilor, cu un număr dublu de întârzieri la plată şi arierate în creştere, ceea ce mă face să fiu pesimist şi să anticipez o creştere a numărului de companii insolvente şi în 2012", a declarat, în comunicat, Cristian Ionescu, country cluster manager al Coface România, Bulgaria şi Slovacia.

Începând cu 2007 numărul insolvenţelor a crescut în fiecare an, de la 14.104 de firme la 14.483 în 2008 şi 18.421 în 2009.

Similar studiilor precedente, situaţia anului 2011 nu aduce surprize majore în ceea ce priveşte primele 10 sectoare, acestea înregistrând cel mai mare număr al firmelor aflate în insolvenţă şi rămânând neschimbate ca poziţie, singurele modificări fiind la nivel de ordine în cadrul topului, dar cu variaţii de una, maxim două poziţii.

Astfel, comerţul cu amănuntul revine pe prima poziţie, confirmându-se astfel persistenţa dificultăţilor de ordin financiar cu care se confruntă firmele din acest sector, din cauza orientării într-o uşoară scădere a pieţei de consum către hipermarketuri şi retaileri.

Construcţiile întregesc topul primelor trei sectoare cu cele mai multe insolvenţe, acest sector înregistrând o creştere constantă a numărului de insolvenţe. Astfel, numărul firmelor aflate în imposibilitate de a-şi acoperi datoriile curente a crescut de 2 ori comparativ cu soldul înregistrat la sfârşitul anului 2008, când au fost semnalate 1.666 de insolvenţe.

"Cei mai importanţi factori care au afectat sectorul construcţiilor în 2011 sunt cererea redusă din partea populaţiei, care se află într-un proces de ajustare la raportul mai ridicat dintre serviciul datoriei şi venituri, rezultat din creşterea dobânzilor şi scăderea încasărilor, iar cel de-al doilea factor este reprezentat de sprijinul fragil de finanţare din partea sectorului bancar, investiţiilor străine şi guvernamentale", se menţionează în comunicat.


Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite