Nuclearelectrica, cu gandul la Unitatea 3

0
Publicat:
Ultima actualizare:

In data de 6 ianuarie 2004, ora 11, Unitatea 1 de la Cernavoda a atins cifra de 35 milioane MWh livrati in sistemul energetic romanesc. Unitatea 1 a intrat in functiune la data de 2 decembrie 1996, zi

In data de 6 ianuarie 2004, ora 11, Unitatea 1 de la Cernavoda a atins cifra de 35 milioane MWh livrati in sistemul energetic romanesc. Unitatea 1 a intrat in functiune la data de 2 decembrie 1996, zi intrata in istoria energeticii si extrem de importanta pentru specialistii romani de la Cernavoda. Prin productia de la Unitatea 1, Romania si-a diversificat sursele de energie, desi, deocamdata, beneficiaza de 10% energie nuclearelectrica. Anul 2003 a fost extrem de benefic pentru SN Nuclearelectrica SNN, deoarece au fost incepute lucrarile la Unitatea 3 de la CNE Cernavoda. Autoritatile romane si oficialii SNN spera ca Unitatea 2 sa intre in probe la sfarsitul lui 2004, sa intre in functiune in 2005 si sa inceapa productia de energie in 2006, cand, practic, energia nuclearelectrica a Romaniei s-ar dubla. Pretul acestei energii este extrem de competitiv, de 918.000 lei/MWh, comparativ, spre exemplu, cu 1.218.000 lei, pretul energiei produse de Turceni, una din cele mai performante centrale a Termoelectrica. Tot in 2003, SNN a finalizat investitia in depozitul intermediar de combustibil ars, iar in 2004 va finaliza investitia in dublarea capacitatilor la Fabrica pentru Combustibil Nuclear de la Pitesti, in vederea intrarii in functiune a Unitatii 2. In ceea ce priveste productia de energie electrica produsa la Cernavoda in 2003, Ioan Rotaru, directorul general al SN Nuclearelectrica, se arata optimist: "Se stie ca Unitatea 1 a fost oprita din 24 august pana pe 19 septembrie, dar a reusit totusi sa nu intre pe pierderi in anul care a trecut, realizand si profit".
Desi oprita o luna din cauza secetei, Unitatea 1 nu are pierderi in 2003
"Productia de energie electrica realizata si vanduta de Unitatea 1 CNE Cernavoda in 2003 a fost afectata de seceta din vara, cand unitatea a fost inchisa intre 24 august si 19 septembrie. Aceasta inseamna ca U1 nu a functionat 632 de ore, corespunzator unei productii de 415.270 MWh, pe care, evident, nu a mai livrat-o. Cu toate acestea, dupa repornire, cand am executat si niste lucrari de dragare a Canalului Dunare-Marea Neagra pentru a asigura un nivel corespunzator bazinului de aductiune, unitatea s-a comportat deosebit de bine si a produs la capacitatea maxima. Nu ne-am indeplinit programul de productie contractat, dar sper ca dupa evaluarile facute nu vom iesi in pierdere, ceea ce este foarte important. A doua entitate a Societatii Nationale Nuclearelectrica, Fabrica de Combustibil Nuclear de la Pitesti, a produs combustibilul nuclear necesar functionarii U1. Combustibilul nuclear romanesc este de foarte buna calitate, utilizand uraniu natural care si-a dovedit performantele la U1 CNE Cernavoda. O masura a perfomantelor de la U1, si anume coeficientul de utilizare a puterii instalate, a fost de 80%, cel mai mic din 2 decembrie 1996 si pana in 2003, perioada in care factorul de utilizare a puterii a fost de 86,36%. Acest procent este foarte bun pentru familia de centrale Candu. Un parametru foarte important in performantele societatii il reprezinta incasarile veniturilor din livrarea electricitatii. Gradul de incasare a fost de 87%, iar factura pentru 2003 la Electrica a fost de circa 4.585 miliarde lei. Tot anul trecut, SN Nuclearelectrica a livrat servicii de sistem catre Transelectrica in valoare de 117 miliarde lei".
Unitatea 2 va intra in functiune in 2005 si va produce energie in 2006
"Principalul obiectiv de investitii si, totodata, cea mai mare investitie din Romania este construirea Unitatii 2 CNE Cernavoda. In martie 2003, a intrat in vigoare contractul comercial de finalizare a U2, semnat intre SN Nuclearelectrica cu AECL Canada si Ansaldo Italia. Ce inseamna acest lucru? Inseamna ca avem la dispozitie credite externe contractate de SNN. In prezent, U2 s-a realizat fizic in proportie de 65%. Pentru finantare, SN Nuclearelectrica a avut sprijinul Guvernului Romaniei prin Ministerul Economiei si Comertului. In 2003, au fost alocate din bugetul de stat si din Fondul special de dezvoltare a SEN 3.016 miliarde lei. Iar in lunile noiembrie si decembrie, cand au aparut o serie de probleme la CNE Cernavoda, Guvernul a alocat 772 miliarde lei pentru plata tuturor lucrarilor. In afara acestei investitii, tot in 2003, SNN a finalizat un alt obiectiv extrem de important - depozitul intermediar de combustibil ars. Aceasta investitie se inscrie in politica Guvernului, care a emis o ordonanta privind managementul deseurilor radioactive. De altfel, pe baza aceleiasi ordonante, MEC a promovat hotararea prin care s-a infiintat Agentia pentru Managementul Deseurilor Radioactive la Pitesti. O latura importanta in procesul de dezvoltare a societatii a constituit-o inclusiv realizarea Fabricii de Combustibil Nuclear de la Pitesti, care va fi finalizata in 2004. Ma refer la dublarea productiei de combustibil nuclear. Exista, deci, toate premisele tehnice si financiare pentru ca Unitatea 2 sa intre in functiune in 2005 si sa produca electricitate din 2006. Investitia de la Fabrica de Combustibil Nuclear se ridica la 4 milioane de dolari, bani proveniti din sursele proprii ale SN Nuclearelectrica. Personal, consider ca prin participarea masiva a industriei romanesti prin produse si servicii, la Pitesti s-a realizat o lucrare extrem de importanta. Chinezii, de exemplu, care au pus in functiune, in 2003, doua unitati similare, sunt foarte interesati de colaborarea cu Fabrica de Combustibil Nuclear de la Pitesti, in special cu industria romaneasca de echipamente si roboti. In concluzie, sper sa incheiem 2003 cu un mic profit".
Pe 6 ianuarie 2004, ora 11 - U1 a atins cifra de 35 milioane MWh livrati in SEN
"Anul 2004 incepe in niste conditii bune pentru SNN. Pe 6 ianuarie 2004, ora 11, Unitatea 1 a ajuns la cifra de 35 milioane de MWh livrati in SEN de la inceperea exploatarii comerciale din 2 decembrie 1996. De asemenea, justificat pentru acoperirea costurilor si datorita paritatii cursului leu-euro, incepand cu 1 ianuarie, pretul reglementat pentru energia vanduta de Nuclearelectrica a fost fixat de ANRE la 918.000 lei/MWh, in crestere cu 11,3% fata de 2003. Acesta este, inca, un pret competitiv, comparativ, de exemplu, cu Turceni, care produce cu 1.218.000 lei/MWh. In aceste conditii, principala noastra preocupare este asigurarea unei cantitati de energie mult mai mare decat in 2003. Deja am contractat cu filialele Electrica o productie de circa 5 milioane MWh. In 2004, vom avea o oprire planificata de 30 de zile, perioada considerata optima, pe care, insa, am mutat-o in luna septembrie pentru a contracara o eventuala perioada de seceta. Deoarece intreaga energie produsa de Nuclearelectrica este vanduta filialelor Electrica, asteptam si noi cu nerabdare si curiozitate primele privatizari si primii noi parteneri. Cert este ca Cernavoda este pregatit sa faca fata oricarei provocari. Probabil ca dupa privatizarea Electrica vom incepe sa lucram si cu primii consumatori eligibili. Desigur, ma refer la anul 2007, cand piata va fi complet deschisa. Revenind la anul 2004, pot spune ca CNE Cernavoda se concentreaza puternic pe finalizarea U2, mai ales ca in acest an vor fi si probele de punere in functiune. Concret, primele probe si testari vor avea loc in ultimul trimestru. Acestea vor fi facute de specialistii romani sub conducerea canadienilor si italienilor. Desigur, pentru finalizarea lucrarilor Unitatii 2 continua sa existe necesitati financiare. Ma refer la un credit Euroatom in valoare de 223 milioane de euro, care a fost solicitat de SNN. O veste buna este faptul ca am parcurs un proces destul de lung, dar important, cu consultari ale partenerilor si specialistilor de la Ministerul Mediului din Bulgaria in ceea ce priveste impactul asupra mediului din partea acestui proiect. Discutiile au fost finalizate, iar in prezent asteptam rezultatele sedintei Comisiei Europene din data de 21 ianuarie, in agenda careia se afla spre aprobare si creditul Euroatom solicitat de Nuclearelectrica pentru continuarea lucrarilor de la Cernavoda. Ne punem mari sperante in acest credit, pentru care am primit sprijinul MEC, al Ministerului Integrarii si al ambasadorului roman la Bruxelles".
2004, un an decisiv pentru Unitatea 3
"Un alt obiectiv deosebit de important, in afara Unitatii 2, il reprezinta Unitatea 3 de la CN Cernavoda. Exista, deja, o comisie interministeriala care se afla in faza de a alege un consultant financiar pentru infiintarea unei companii de proiect. Reamintesc faptul ca rezultatele studiului de fezabilitate au fost aprobate in 2003 de Guvernul Romaniei. Astfel, am trecut la pasul urmator. Anul acesta este, totusi, un an decisiv pentru Unitatea 3. Daca aceasta companie de proiect se va infiinta, se va trece efectiv la aranjamentele financiare, fapt deosebit de greu daca nu avem garantii guvernamentale. Speram, totusi, sa respectam programul de energetica nucleara aprobat de Guvernul Romaniei acum doi ani, program care zice ca, in 2010-2011, Unitatea 3 va fi in functiune. S-ar asigura, astfel, 25-27% din energia necesara Romaniei. Oricine este preocupat de situatia economica realizeaza faptul ca, in ultimii doi ani, a crescut cererea de energie electrica. Aceasta realitate reflecta atat cresterea economica, cat si necesitatea de energie electrica. A inceput sa lucreze industria. Iar din fondurile alocate de la buget pentru Unitatea 2, o mare parte a fost directionata tocmai spre industriile romanesti pe orizontala care lucreaza cu si pentru Cernavoda. Aceasta crestere economica va continua, iar in 2006, cand Unitatea 2 va produce efectiv, vom avea 18-20% energie nuclearelectrica in sistemul energetic romanesc. Iar daca si Unitatea 3 va intra in functiune in 2010-2011, Romania va beneficia de 25-26% energie nuclearelectrica, energie curata si produsa la preturile cele mai competitive".
Unitatea 1
Investitia in realizarea Unitatii 1 Cernavoda a inceput in 1980 si a intrat in functiune in decembrie 1996. Investitia totala a fost de 1,4 miliarde de dolari.
Unitatea 2
Investitia a reinceput in 2003, lucrarile fiind in plina executie. Autoritatile spera sa intre in functiune in 2005 si sa inceapa productia de energie in 2006. Investitia totala se ridica la 1,3 miliarde de dolari.
Unitatea 3
A starnit interes regional. SN Nuclearelectrica a primit in aceste zile o delegatie de oameni de afaceri turci care doresc sa investeasca in Unitatea 3, iar recuperarea banilor sa se faca prin exportul de energie electrica in Turcia, via Bulgaria. Investitia in Unitatea 3 se va ridica, conform studiilor de fezabilitate, la 1,2 miliarde dolari.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite