In 2004, Nuclearelectrica va livra in sistemul electro-energetic romanesc 5 milioane de MWh energie electrica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

* U1 Cernavoda produce 10% din energia electrica a SEN * U2 va dubla energia electrica pe care o va livra Cernavoda in SEN

In 2 decembrie 2003 s-au implinit sapte ani de la inceperea exploatarii comerciale a Unitatii 1 de la CNE Cernavoda, care a livrat in sistem peste 35.000.000 MWh. Productia de energie electrica a reprezentat in aceasta perioada, in medie, peste 10% din cantitatea de energie electrica produsa in Romania. In anul 2003, Unitatea 1 a produs o cantitate de energie electrica de 4.905.663 MWh, din care livrata in sistemul energetic national 4.541.418 MWh. Anul trecut s-a produs de catre Unitatea 1 o cantitate de energie termica de 56.177,4 Gcal, utilizata pentru termoficarea si incalzirea platformei industriale si a orasului. Pretul gigacaloriei de Cernavoda este cel mai scazut din tara, de circa 200.000 lei. Prevederile pentru iarna lui 2003-2004 din Programele de iarna ale MEC privind livrarea de energie electrica au fost indeplinite in totalitate. Productia de energie electrica realizata si vanduta de Unitatea 1 CNE Cernavoda in 2003 a fost afectata de seceta din vara, cand unitatea a fost inchisa intre 24 august si 19 septembrie. Aceasta inseamna ca U1 nu a functionat 632 de ore, corespunzator unei productii de 415.270 MWh, pe care, evident, nu a mai livrat-o. Cu toate acestea, dupa repornire, cand au fost executate si niste lucrari de dragare a Canalului Dunare-Marea Neagra pentru a asigura un nivel corespunzator bazinului de aductiune, unitatea s-a comportat deosebit de bine si a produs la capacitatea maxima. Nu a fost indeplinit programul de productie contractat, dar conform evaluarilor facute, societatea nu va iesi in pierdere, ceea ce este foarte important. In 2003, Unitatea 1 CNE Cernavoda a fost exploatata in siguranta, mentinandu-se un nivel ridicat de indeplinire a standardelor de securitate nucleara si radioprotectie, comparabil cu cel la nivel european. Volumul anual inregistrat de deseuri solide radioactive a fost de 26,41 mc, cu cca. 12% mai scazut decat limita administrativa impusa prin procedurile de functionare. Prin functionarea Unitatii 1 CNE Cernavoda, in 2003 s-a prevenit eliberarea in mediu a cca. 3,7 milioane de tone CO2, gaz cu efect de sera. Totodata, impactul termic si chimic la evacuarea apelor centralei in Dunare a fost minim. Activitatea de mediu se desfasoara la nivelul standardelor internationale, acest fapt fiind demonstrat prin certificarea ISO 14001 a sistemului de management de mediu al SNN - SA pentru CNE PROD Cernavoda, acordata in luna decembrie 2003. Pentru anul 2004 s-a planificat o productie de energie electrica de 5.435.000 MWh din care 5.000.000 MWh energie livrata in sistem si o productie de energie termica de 60.000 Gcal.
135 milioane de dolari - valoarea energiei electrice pe care o va produce Cernavoda in 2004
In anul 2004 Societatea Nationala "Nuclearelectrica" SA va livra in sistemul electroenergetic al Romaniei 5 milioane MWh energie electrica, produsa la Unitatea 1 a centralei de la Cernavoda. Aceasta cantitate reprezinta circa 10% din consumul intern brut prognozat al tarii pentru anul in curs. Ponderea energiei de origine nucleara in productia de energie electrica a Romaniei se mentine la acest nivel din 1997, primul an de exploatare comerciala a centralei de la Cernavoda - cu exceptia anului 2003, cand a avut loc o intrerupere neplanificata a productiei de patru saptamani, cauzata de seceta si nivelurile scazute din Dunare, reducand productia anuala la 4,5 milioane MWh. In acest an este programata o oprire planificata la centrala Cernavoda cu durata de 27 de zile, in luna septembrie, pentru efectuarea unor lucrari de revizii-reparatii si a unor teste periodice, cerute de normele tehnice si de securitate nucleara. La pretul actual, aprobat pentru energia produsa la Cernavoda, de 918.000 lei/MWh, valoarea productiei programate de energie electrica reprezinta 4590 miliarde lei, circa 135 milioane USD. In prezent, intreaga productie a SN Nuclearelectrica SA, programata pentru acest an, este contractata pentru vanzare. Conform deciziilor Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei - ANRE, Societatea SN Nuclearelectrica nu exporta energie electrica si nu face tranzactii negociate cu consumatorii eligibili. Energia electrica este vanduta pe baza de contracte, celor opt filiale teritoriale ale SC Electrica SA, care asigura furnizarea energiei la consumatorii obisnuiti, asa-zisi captivi, la preturi reglementate. Fiecare filiala primeste o anumita cota procentuala din productia Nuclearelectrica, stabilita de ANRE, in functie de ponderea consumului din filiala respectiva in consumul total al tarii. Astfel, toti consumatorii captivi beneficiaza de energia relativ ieftina produsa de centrala nuclearoelectrica de la Cernavoda.
FCN Pitesti isi va dubla productia in asteptarea Unitatii 2
Fabrica de combustibil nuclear de la Pitesti - FCN Pitesti, sucursala Societatii Nationale "Nuclearelectrica" SA a realizat in 2003 o productie de 5021 fascicule de combustibil nuclear, destinat functionarii Unitatii 1 de la Cernavoda. De la calificarea fabricii de catre AECL Canada ca furnizor de combustibil CANDU 6, au fost produse 38089 fascicule, din care au fost livrate la Cernavoda 37369 fascicule. Stocul de combustibil de la Cernavoda asigura functionarea centralei pana in luna aprilie 2005. Pe parcursul anului 2003, in exploatarea Unitatii 1 nu a fost semnalat nici un fascicul defect, atingand astfel performanta ca in 30 de luni consecutive sa nu fie semnalat nici un fascicul defect in exploatare. La fabrica de combustibil nuclear de la Pitesti a fost pusa in functiune instalatia de brazare in vid cu curenti de inalta frecventa a tecilor de Zircalloy-4. Instalatia are cinci posturi de lucru si functioneaza in regim automat. A fost realizata in Romania de catre Eastelectric SRL Bucuresti si FEPA Barlad pe baza experientei FCN pe echipament prototip executate in cadrul fabricii. Realizarea si punerea in functiune a acestei instalatii se inscriu intr-un amplu program de modernizare si dezvoltare tehnologica menit sa contribuie la dublarea capacitatii de productie in vederea asigurarii necesarului de combustibil cerut de punerea in functiune a Unitatii 2 de la Cernavoda. Combustibilul nuclear utilizat in reactorul CANDU este uraniul natural sub forma de pastile de UO2 copactate si sinterizate. 30 de pastile sunt inchise intr-o teaca de Zircalloy constituind un element de combustibil. 37 de astfel de elemente, fixate pe o grila in structura cilindrica, alcatuiesc un fascicul de combustibil. De remarcat este faptul ca intregul combustibil nuclear romanesc este de foarte buna calitate, utilizand uraniu natural care si-a dovedit performantele la U1 CNE Cernavoda. O masura a performantelor de la U1, si anume coeficientul de utilizare a puterii instalate a fost de 80%, cel mai mic din 2 decembrie 1996 si pana in 2003, perioada in care factorul de utilizare a puterii a fost de 86,36%. Acest procent este foarte bun pentru familia de centrale Candu. Un parametru foarte important in performantele societatii il reprezinta incasarile veniturilor din livrarea electricitatii. Gradul de incasare a fost de 87%, iar factura pentru 2003 la Electrica a fost de circa 4.585 miliarde lei. Tot anul trecut, SN Nuclearelectrica a livrat servicii de sistem catre Transelectrica in valoare de 117 miliarde lei.
Unitatea 2 va intra in functiune in 2005 si va produce energie in 2006
Principalul obiectiv de investitii si, totodata, cea mai mare investitie din Romania este construirea Unitatii 2 CNE Cernavoda. In martie 2003 a intrat in vigoare contractul comercial de finalizare a U2, semnat intre SN Nuclearelectrica cu AECL Canada si Ansaldo Italia. Ce inseamna acest lucru? Inseamna ca Cernavoda are la dispozitie credite externe contractate de SNN. In prezent, U2 s-a realizat fizic in proportie de 65%. Pentru finantare, SN Nuclearelectrica a avut sprijinul Guvernului Romaniei prin Ministerul Economiei si Comertului. In 2003, au fost alocate din bugetul de stat si din Fondul special de dezvoltare a SEN 3.016 miliarde lei. Iar in lunile noiembrie si decembrie, cand au aparut o serie de probleme la CNE Cernavoda, Guvernul a alocat 772 miliarde lei pentru plata tuturor lucrarilor. In afara acestei investitii, tot in 2003, SNN a finalizat un alt obiectiv extrem de important - depozitul intermediar de combustibil ars. Aceasta investitie se inscrie in politica Guvernului, care a emis o ordonanta privind managementul deseurilor radioactive. De altfel, pe baza aceleiasi ordonante, MEC a promovat hotararea prin care s-a infiintat Agentia pentru Managementul Deseurilor Radioactive la Pitesti. O latura importanta in procesul de dezvoltare a societatii a constituit-o inclusiv realizarea Fabricii de Combustibil Nuclear de la Pitesti, care va fi finalizata in 2004. Este vorba de dublarea productiei de combustibil nuclear. Exista, deci, toate premisele tehnice si financiare pentru ca Unitatea 2 sa intre in functiune in 2005 si sa produca electricitate din 2006. Investitia de la Fabrica de Combustibil Nuclear se ridica la 4 milioane de dolari, bani proveniti din sursele proprii ale SN Nuclearelectrica. Prin participarea masiva a industriei romanesti prin produse si servicii, la Pitesti s-a realizat o lucrare extrem de importanta. Chinezii, de exemplu, care au pus in functiune, in 2003, doua unitati similare, sunt foarte interesati de colaborarea cu Fabrica de Combustibil Nuclear de la Pitesti, in special cu industria romaneasca de echipamente si roboti. In concluzie, speram sa incheiem 2003 cu un mic profit.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite