Nu putem opri năvala străinilor la terenuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şansele României de a împiedica nerezidenţii să cumpere pământuri din 2014 sunt practic zero, aceasta fiind o condiţie a aderării la UE, a declarat ministrul Agriculturii.

lÎn momentul de faţă, deşi nu au dreptul de a cumpăra terenuri agricole în România, străinii deţin 700.000 de hectare, prin intermediul unor firme înregistrate aici. De la 1 ianurie 2014, nerezidenţii nu vor mai fi nevoiţi să apeleze la astfel de artificii şi vor putea să cumpere direct terenuri. Liberalizarea pieţei funciare de la acea dată este una dintre condiţiile stipulate în Tratatul de aderare a României la UE.

„Noi am acceptat această clauză în Tratatul de aderare la UE. Cine crede că se poate prelungi moratoriul se înşală. Şansele de a bloca vânzarea terenurilor către străini după 2013 sunt aproape de zero", a declarat ieri Stelian Fuia, ministrul Agriculturii, în cadrul unui forum de agricultură. În urmă cu mai puţin de o lună, Fuia avea altă părere. „Intenţia mea este de a obţine o prelungire a moratoriului, prin modificarea Tratatului de aderare", spunea ministrul în prima sa conferinţă de presă.

Practic, pentru prelungirea restricţiei este nevoie de modificarea Tratatului de aderare la UE, ceea ce se poate realiza doar printr-un amplu şi anevoios proces de renegociere a termenilor documentului. „În funcţie de cât de buni negociatori am fi, procesul poate dura între trei şi şase luni", a declarat, pentru „Adevărul", Vasile Puşcaş, fost negociator-şef al României cu UE.

„Am văzut că, în presă, au vorbit chiar persoane care au fost implicate în procesul de negociere cu UE, în 2002-2003, care spuneau că procesul de negociere poate dura trei-şase luni. Îi invit însă pe aceştia să privească la alte state europene şi să vadă dacă a obţinut vreunul modificarea Tratatului de aderare", a replicat ieri Fuia.

România, de 13 ori mai ieftină ca Danemarca

Interesul străinilor pentru ogoarele româneşti nu poate fi pus sub semnul întrebării. Preţurile semnificativ mai mici faţă de restul statelor europene şi solurile fertile fac din România o destinaţie atractivă atât pentru marii investitori în agricultură, cât şi pentru companiile imobiliare. Dacă în Danemarca preţul unui hectar de teren agricol se ridică la aproape 26.000 de euro, preţul mediu în România este de 2.000 de euro. 

"Intenţia mea este de a obţine o prelungire a moratoriului, prin modificarea Tratatului de aderare. ''
Stelian Fuia ministrul Agriculturii,  22 februarie 2012

"Cine crede că se poate prelungi moratoriul se înşală. ''
Stelian Fuia ministrul Agriculturii,  14 martie 2012

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite