Nu iese Hidroelectrica din insolvenţă când vrea Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Ieşirea din insolvenţă a Hidroelectrica în această toamnă, aşa cum «trâmbiţează triumfalist» unii, nu este posibilă. Un termen realist este iunie 2013“, spune administratorul judiciar Remus Borza, contrazicându-l astfel pe premierul Victor Ponta.

Optimismul Guvernului USL în ceea ce priveşte viitorul Hidroelectrica, mai exact, termenul privind ieşirea din insolvenţă a producătorului de energie, a fost ieri contracarat dur de Remus Borza, şeful Euro Insol, administratorul judiciar al Hidro. „Unii trâmbiţează triumfalist ieşirea Hidroelectrica din insolvenţă în octombrie-noiembrie. Încă nu este oportun. Unii cred că insolvenţa s-a terminat prin denunţarea contractelor cu băieţii deştepţi. Din punctul meu de vedere nu este posibil", a declarat Borza.

Declaraţia lui Borza vine la mai puţin de o săptămână după ce premierul Victor Ponta a afirmat că Hidroelectrica va reveni la statutul juridic normal în septembrie sau octombrie şi va fi o companie mult mai puternică, curăţată de contractele care îi afectau activitatea.

Administratorul judiciar a arătat că acordurile bilaterale de vânzare a energiei semnate cu aşa-zişii „băieţi deştepţi" sunt „doar vârful aisbergului". Borza a precizat că a identificat alte şapte cauze care au dus la intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica. Mesajul său la adresa clasei politice a fost unul categoric: „Singurul care gestionează Hidroelectrica este administratorul judicar. Punct. Înţeleg că sunt declaraţii politice. Punct. Salut curajul premierului Ponta şi al şefului OPSPI, Remus Vulpescu, de a deschide procedura insolvenţei. Un termen mai realist este 30 iunie 2013".

Gata cu vânătoarea!

Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a denunţat toate contractele directe semnate cu traderii de energie (Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustries, Energy Holding, EFT AG, EFT România şi Euro P.E.C.) şi a semnat noi acorduri, cu preţuri mai mari, cu Alro, Electromagnetica, Elsid şi Electrocarbon. Săptămâna viitoare, administratorul judiciar al companiei va prezenta un raport privind cauzele intrării în insolvenţă a Hidroelectrica. „Sezonul de vânătoare de «băieţi deştepţi» s-a încheiat, prin semnarea contractului cu Alro, vineri noaptea. Este un bilanţ pe o etapă la care ne-am propus să tragem linie şi să vedem concluziile", a spus Borza.

Contractele bilaterale de vânzare a energiei produse de Hidroelectrica au „văduvit" compania de stat cu 1,2 miliarde de euro în perioada 2006-2012, din cauza preţurilor mici la care beneficiarii au cumpărat electricitatea.

Euro Insol şi producătorul de aluminiu Alro Slatina au ajuns, la finele săptămânii trecute, după aproape nouă luni de negocieri, la un acord privind preţul la care Alro va cumpăra energie de la compania de stat. „Au fost şapte runde de discuţii cu Alro, la toate a participat şi Machitski (acţionarul majoritar - n.r.). Primele trei runde au fost mai tensionate, fiecare încerca să îşi impună punctul de vedere. Apoi, ei au devenit mult mai concesivi", a adăugat Borza.

"Unii trâmbiţează triumfalist ieşirea Hidroelectrica din insolvenţă în octombrie-noiembrie. Încă nu este oportun."
Remus Borza managing partner Euro Insol

Energia de la Hidroelectrica va scădea pe piaţa reglementată

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) „a promis" că de la 1 septembrie va reduce treptat cantitatea de energie pe care Hidroelectrica este obligată să o livreze pe piaţa reglementată, iar preţul plătit de unele firme va creşte cu 20%. „ANRE ne-a promis că va reduce din 1 septembrie cu 1 TWh cota de electricitate pe care Hidroelectrica o livrează pe piaţa reglementată. Preţul va creşte cu 20%, dar nu pentru populaţie", a spus ieri Borza. El a adăugat că ANRE obligă Hidroelectrica să livreze o cantitatea mare de energie pe piaţa reglementată, unde preţurile sunt stabilite de ANRE, dar, în condiţiile secetei şi a declarării situaţiei de forţă majoră, compania a ajuns la o producţie extrem de redusă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite