Economistul care a prezis din 2006 recesiunea: "Europa poate să cadă din nou"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fost economist la FMI şi Banca Mondială, Nouriel Roubini a spus într-un interviu acordat cotidianului Der Spiegel că este pesimist cu privire la ieşirea Uniunii Europene din recesiune şi a adăugat că nici SUA şi Japonia nu vor scăpa de efectele dezastruoase ale crizei economice. "Grecia este vârful icebergului", a spus faimosul economist.

Nouriel Roubini (51 de ani) era luat în râs în 2007, atunci când prevestea colapsul financiar mondial. Acum a devenit unul dintre cei mai citaţi economişti din lume. Născut în Istanbul, Roubini a ocupat locul 4 în "Top 100 cei mai mari gânditori din lume în anul 2009" realizat de revista Foreign Policy. Are un doctorat în economie internaţională la renumita Universitate Harvard şi a predat la Universitatea Yale. A lucrat la Fondul Monetar Internaţional, la Banca Mondială şi la Banca Israelului şi a fost consultant la trezoreria Statelor Unite.

Der Spiegel: Sunteţi pesimist cu privire la viitorul economiei globale?

Nouriel Roubini: Nu sunt mereu negativist în ceea ce priveşte viitorul. Încerc doar să fiu cât mai realist, să evaluez corect situaţia. Dar dacă mă uit acum la viitorul economic al lumii, văd mulţi nori negri.

FMI spune că economia se redresează cu 4% pe an. Cifrele nu sunt încurajatoare?

Eu nu văd decât puţine cazuri fericite: în China, India sau Brazilia. Dar restul ţărilor? SUA îşi revin anemic iar Japonia şi Europa au probleme serioase. Continentul european este vulnerabil la o nouă cădere în recesiune.

Ce părere aveţi despre prăbuşirea financiară a Greciei?

Pieţele sunt îngrijorate de situaţia Graciei, dar Grecia este doar vârful icebergului. Marea Britanie şi Irlanda au probleme, chiar şi SUA şi Japonia vor avea probleme din cauza deficitelor bugetare uriaşe. Poate nu anul acesta, dar vor avea şi ele până la urmă. În SUA, state precum California, Nevada, Arizona, New York şi Florida au probleme fiscale uriaşe. Cel mai mult mă sperie creşterea deficitelor bugetare şi datoriile guvernamentale.

Împrumutul financiar acordat Greciei de către FMI şi UE a fost o mutare corectă?

Acest ajutor nu face decât să amâne rezolvarea lucrurilor. Mă tem că Grecia se află în insolvenţă. Şi ca să împrumuţi o ţară în aceste condiţii şi apoi să o obligi să facă tăieri bugetare dureroase, acest lucru nu va rezolva problemele. Chiar dacă taxele vor creşte şi cheltuielile bugetare vor scădea, Grecia nu va deveni automat competitivă. Din contră. Avem nevoie de un plan B.

Cum ar fi?

E necesar să începem cu o restructurare a datoriilor. Să găsim o soluţie pentru debitori şi creditori. Şi trebuie să facem ajustări fiscale pentru alte ţări din zona euro, precum Portugalia sau Spania. Prea mult timp s-a pierdut cu ignorarea crizei din Grecia. Fără un plan B, dacă Grecia va cădea, afectul de domino va atinge Spania, Portugalia şi apoi alte ţări din zona euro vor fi rapid în pericol. În cele din urmă, rezultatul ar putea fi desfiinţarea uniunii monetare.

Angela Merkel a greşit când nu a reacţionat destul de rapid la criză?

Da. Uniunea Europeană a pierdut luni preţioase cu ajutorul pentru Grecia, unul din motive fiind sceptiscismul politic al germanilor.

A fost uniunea monetară o greşeală?

Nu aş merge aşa departe. Dar poate a fost o greşeală faptul că multe ţări au intrat foarte devreme. Un cerc restrâns, format din ţări mai omogene din punct de vedere economic ar fi făcut uniunea monetară mai de succes.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite