Noul şef al ANAF: Există grupuri evazioniste care pot să atingă cel mai înalt nivel al administraţiei fiscale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şerban Pop, noul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), a declarat astăzi că există grupuri evazioniste puternice, care au capacitatea de a influenţa decizii la "cel mai înalt nivel al administraţiei fiscale".

ANAF va avea ca prioritate lupta cu aceste grupuri, a adăugat Pop.

Pop a afirmat într-un comunicat că a început evaluarea ANAF şi că rezultatele de până în prezent "pot fi cu siguranţă îmbunătăţite".

"Există grupuri evazioniste cu o capacitate financiară importantă, care pot susţine sisteme relaţionale capabile să atingă cel mai înalt nivel al administraţiei fiscale, a spus Pop.

El a menţionat că va adapta administraţia fiscală astfel încât aceasta să răspundă obiectivelor care vor fi stabilite de către premierul Mihai Răzvan Ungureanu în urma analizei pe care ANAF o va prezenta în această săptămână.

El a adăugat că trebuie eliminat subiectivismul din actul de control, iar restructurarea agenţiei să se axeze pe transferul funcţiilor din activităţile de suport către cele operaţionale.

"Există un grad ridicat de subiectivism în actul de control, pentru ca procedurile au permis ca deciziile de a verifica un contribuabil sau un altul să fie lăsate la latitudinea unor oameni, fără să fie stabilite criterii foarte clare, care să oblige reprezentanţii fiscului să se îndrepte către contribuabili în funcţie de gradul de risc", a mai arătat noul şef ANAF.

"Activitatea de combatere a evaziunii fiscale trebuie să aiba ca rezultat încasarea unor sume la buget, nu efectuarea unor controale care stabilesc prejudicii cu şanse reduse de recuperare, care să devină arierate fiscale pe care statul să le urmărească fără succes, consumând resurse în mod inutil. Calea de acţiune directă este urmărirea circuitului banilor, iar aici trebuie îmbunătăţită colaborarea cu alte instituţii, inclusiv din domeniul bancar şi cel judiciar", a spus Pop

Pe termen scurt, ANAF se va concentra pe domeniile economice cu un grad ridicat de evaziune - comerţul cu produse supuse accizării (tutun, alcool, produse petroliere) şi comerţul cu legume şi fructe, vizând în special măsuri de descurajare a iniţiativelor evazioniste.

Executivul a hotărât numirea lui Şerban Pop în funcţia de preşedinte al Fiscului, cu rang de secretar de stat. Pop a fost vicepreşedinte al ANAF până în 2009. Acesta a făcut parte, până la sfârşitul anului 2010, şi din consiliul de conducere al CEC Bank, alături de Gheorghe Pogea, fostul ministru de Finanţe şi de Bogdan Drăgoi, actualul ministru al Finanţelor Publice.

Şerban Pop este avocat. Potrivit celei mai recente declaraţii de avere disponibilă, cea din 2008, a câştigat în anul 2007 suma de 900.000 de euro practicându-şi meseria. În acelaşi an, a vândut un teren şi un apartament cu 3.241.000 de euro, a dat împrumut 1.250.000 de euro la două persoane fizice, după care a făcut cinci credite la două bănci ca să împrumute 1.877.222 euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite