Noul pact pentru stabilitate financiară, la care aderă şi România, se va semna în martie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Franţa şi Germania vor ca noul pact pentru disciplină fiscală la nivelul UE, la care au aderat 26 dintre cele 27 de ţări comunitare, să fie semnat la 1 martie, a declarat astăzi preşedintele francez Nicolas Sarkozy, după o întâlnire cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

„Dorim ca negocierile să fie încheiate zilele următoare şi ca proiectul de revizuire să fie semnat la 1 martie“, a declarat Sarkozy la Berlin, într-o conferinţă de presă comună alături de cancelarul german, citat de agenţia de ştiri AFP.

Principiul modificării tratatului a fost adoptat în cursul summitului din decembrie de 26 din cele 27 de state membre UE, Marea Britanie fiind singurul stat comunitar care refuză să adere la noul tratat.

CITEŞTE ŞI

La ce s-a înhămat România. Ce presupune noul tratat european

Ideea încheierii unui nou pact între guvernele din UE a apărut la summitul de la 9 decembrie, doar după ce Marea Britanie şi-a exercitat dreptul de veto în ceea ce priveşte propunerea de modificare a tratatelor europene existente. Iniţial, un număr de şase state s-au arătat reticente în a adera la pact, însă s-au răzgândit şi au anunţat între timp că vor să semneze noua înţelegere. România a anunţat încă de la început că va adera la pact.

România doreşte să ia parte la procedul de luare a deciziilor în zona euro, întrucât acestea îi afectează pe cetăţenii săi, a declarat atunci preşedintele Traian Băsescu, la Congresul popularilor europeni, care a avut loc Marsilia înainte de începerea Summitului de la Bruxelles. Economia română a avut de suferit din cauza indeciziei de pe plan european, a adăugat Băsescu.

"România nu poate accepta o Uniune Europeană cu două categorii de state. România ar vrea să participe la deciziile din zona euro, pentru că orice decizie sau orice lipsă de decizie afectează viaţa de zi cu zi a cetăţenilor din România. Soluţia pentru criză este să rămânem uniţi, să rămânem UE cu 27 de membri, şi nu UE cu 17 membri", a mai spus Băsescu.

Noul tratat va permite consolidarea integrării la nivel UE, au declarat atunci liderii prezenţi la Bruxelles, adăugând că acesta va permite formarea unui „bloc fiscal compact“.

Practic, se doreşte mai multă disciplină fiscală şi mai multă putere pentru sancţionarea eventualelor derapaje. Aceşti doi factori reprezintă punctele de bază ale noului tratat.

Statele care nu-şi vor respecta ţintele fiscale vor fi sancţionate,  iar o mare schimbare este că, prin noul tratat, sancţiunile vor putea fi impuse de o „majoritate calificată“.


Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite