Noul Guvern vrea un pact naţional pentru autostrăzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Programul de guvernare al viitorului Cabinet prevede asigurarea coerenţei şi continuităţii pe termen lung a lucrărilor de autostrăzi prin promovarea „Pactului Naţional Autostrăzile României", finanţat cu cel puţin 1% din PIB.

La infrastructura de transport, la obiective de guvernare este trecută şi refacerea infrastructurii feroviare simultan şi în concordanţă cu cea rutieră, "astfel încât cel puţin traficul greu de mărfuri să redevină atractiv pe transportul feroviar", precum şi dezvoltarea infrastructurii porturilor maritime româneşti astfel încât acestea să devină poarta maritimă din est a UE.

De asemenea, tot la acest capitol sunt trecute: îmbunătăţirea condiţiilor de trafic fluvial pe sectorul românesc al Dunării la nivel european; ocolirea localităţilor aglomerate prin realizarea unui program naţional de centuri ocolitoare; asigurarea unui nivel calitativ european până în anul 2012 a 80% din reţeaua de drumuri naţionale; asigurarea condiţiilor de transport aerian pasageri/marfă din toate regiunile ţării.

La capitolul transport rutier, Guvernul îşi propune reorganizarea activităţii de construcţie şi întreţinere a infrastructurii de transport rutier prin separarea în cadrul C.N.A.D.N.R. a activităţilor: de autostrăzi, de drumuri naţionale, de centuri ocolitoare.

Programul de guvernare prevede şi finalizarea lucrărilor de lărgire la 4 benzi a centurii existente a Bucureştiului, astfel încât să se poată ocoli atât prin nord, cât şi prin sud.

De asemenea, se doreşte înfiinţarea de centre logistice în regiunile de dezvoltare pentru stimularea transportului mixt cale ferată - rutier.

În ceea ce priveşte transportul naval, se doreşte construirea unui pod peste Canalul Dunăre - Marea Neagră în zona Agigea care să facă legătura cu autostrada A2 şi cu centura la nivel de autostradă a Municipiului Constanţa, dezvoltarea infrastructurii portului Constanţa prin construirea unui pod de legătură între ţărm şi insula artificială, precum şi dezvoltarea infrastructurii în porturile dunărene Moldova Nouă, Drobeta- Turnu Severin, Orşova, Calafat, Bechet, Giurgiu, Olteniţa.

La transportul aerian, dacă programul de guvernare al Cabinetului Boc I prevedea acordarea de asistenţă tehnică autorităţilor locale din judeţele Braşov, Alba, Galaţi, Brăila şi Bistriţa pentru construirea de noi aeroporturi, noul program de guvernare ia în calcul în acest sens numai judeţele Braşov şi Galaţi-Brăila.

Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul acordării sprijinului tehnic şi financiar pentru aeroporturile care deservesc zone cu potenţial economic ridicat (Suceava, Iaşi, Cluj, Craiova, Baia Mare, Tulcea) - cum era trecut în primă fază. Acum, în noul program de guvernare apar doar Suceava, Tulcea, Satu-Mare şi Baia Mare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite