Normele BNR vor scumpi electrocasnicele luate pe credit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Finanţatorii non-bancari se aşteaptă la o complicare a procedurilor de înscriere a clienţilor pentru împrumut. Banca Naţională a decis, în ultima şedinţă a Consiliului de

Finanţatorii non-bancari se aşteaptă la o complicare a procedurilor de înscriere a clienţilor pentru împrumut.

Banca Naţională a decis, în ultima şedinţă a Consiliului de Administraţie, extinderea asupra finanţatorilor non-bancari a obligativităţii de a constitui provizioane pentru creditele acordate.

După aflarea veştii, retailerii care practică astfel de finanţări (în special leasing sau vânzarea de electrocasnice în rate) şi-au stabilit diverse strategii de acţiune din care nu sunt excluse scumpirile unora dintre bunurile de folosinţă îndelungată.

Provizionarea unui împrumut constă în constituirea unui depozit colateral, pe cheltuiala finanţatorului, a cărui valoare este proporţională cu gradul de risc de neplată cu care se prezintă clientul.

Acum, doar băncile provizionează creditele acordate, însă BNR a decis ca această operaţiune preventivă să fie efectuată şi de instituţiile financiare non-bancare (IFN) - acei finanţatori din "spatele" magazinelor care vând în rate diverse produse. Reprezentanţii acestora ne-au declarat că una din urmările posibile ale extinderii asupra IFN a normelor de provizionare ar putea fi scumpirea bunurilor vândute în rate.

O altă consecinţă: clienţilor li se vor cere dovezi suplimentare pentru a-şi susţine bonitatea, ceea ce va complica şi mai mult procedurile de creditare. Însă retailerii cred că aplicarea noilor măsuri nu va duce la o frânare a vânzărilor, având în vedere creşterea continuă a cererii de creditare.


Creditarea va merge mai departe


"Desigur, nu va mai fi ca în vremea creditului doar cu buletinul, dar sunt convins că specialiştii companiilor de profil vor găsi soluţii pentru a califica beneficiarii astfel încât să le acorde împrumutul cel mai mare posibil. Cerinţele nu sunt chiar rigide şi cred că finanţatorii nu vor face mai mult decât să solicite informaţii suplimentare pentru dovada bonităţii.

Ca urmare a complicării procedurilor, dar şi a creşterii costurilor de finanţare, ar fi de aşteptat ca bunurile luate pe credit să se scumpească puţin", ne-a declarat Florin Andronescu, preşedintele Consiliului de Administraţie al companiei Credisson Internaţional. El consideră că, aşa cum finanţatorii au găsit soluţii pentru a depăşi barierele împotriva creditării ridicate până acum, se vor găsi soluţii şi în viitor şi, astfel, "creditarea va merge mai departe".


Mai multă atenţie la finanţările în leasing


Pentru companiile de leasing, noua normă a BNR "va fi o măsură prudenţială binevenită", ne-a declarat Cristina Brănescu, directorul diviziei de riscuri din cadrul Asociaţiei Societăţilor de Leasing din România (ASLR). Ca urmare, firmele vor fi mult mai atente în selectarea clienţilor, fiind preferaţi aceia care prezintă riscuri scăzute.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite