Normele BNR pun la zid piata apartamentelor de cartier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Masurile de limitare a creditului in valuta vor afecta cresterea domeniului imobiliar, a avertizat, ieri, Petru Rares, presedintele Institutului Bancar Roman, in deschiderea unei conferinte organizate

Masurile de limitare a creditului in valuta vor afecta cresterea domeniului imobiliar, a avertizat, ieri, Petru Rares, presedintele Institutului Bancar Roman, in deschiderea unei conferinte organizate de Finmedia. "Cea mai afectata va fi piata apartamentelor de bloc de la periferia oraselor, care detine o pondere de peste 50% din creditul ipotecar", ne-a declarat Emil Giurgiu, presedintele Camerei de Comert Imobiliar din Romania. Mult mai putin "lovita" va fi piata vilelor de lux, segment care absoarbe intre 5-15% din totalul creditelor ipotecare. "Problema contractarii unui credit ipotecar este irelevanta pentru persoanele care isi construiesc un imobil de lux. Putem spune ca masurile BNR nu ii afecteaza prea tare pentru ca, oricum, proprietarii de vile au alte surse de finantare", spune analistul imobiliar.
Cine da in chirie nu are acces la banca
Chiar daca nu sunt afectati direct de masurile de limitare a creditului in valuta, cei care obtin venituri importante din chirii continua sa fie ignorati de catre institutiile financiare, spun reprezentantii pietei imobiliare. Multe dintre banci nu iau in considerare integral veniturile dobandite din chirii si conditioneaza acordarea creditului de existenta unei surse stabile de venit, de regula salariul. "In jur de 20% din fondul locativ general al marilor orase este format din proprietati de acest gen, oferite spre inchiriere. Multi dintre acesti proprietari au afaceri imobiliare aducatoare de venituri consistente din chirii, or criteriile bancilor pentru aceste categorii nu le iau in considerare", spune Giurgiu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite