Noi reguli privind pirateria și descărcările ilegale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a prezentat marți noi planuri în care sunt incluse noi reguli privind pirateria digitală, creearea unui cadru legal pentru administrarea transfrontalieră a drepturilor de autor în domeniul muzical și modernizarea legilor pentru mărcile înregistrate.

O arie vizată de Comisia Europeană este cea a administrării drepturilor de autor din domeniul muzical.
În prezent, fiecare stat are dreptul de a elibera licențe de drepturi de autor în muzică, însă felul în care sunt cumpărate și vândute aceste drepturi de autor a fost schimbat considerabil de către internet.

"Este esențial pentru economia Europei să asigurăm un nivel adecvat de protecție a proprietății intelectuale pe piața unică", explică Michel Barnier, comisarul european pentru Piețe Interne.

Uniunea Europeană se va ocupa de această problemă și va găsi soluții pentru simplificarea acestor procese, prin stabilirea unor reguli comune pentru societățile care cumpără drepturi de autor în domeniu, care strâng veniturile generate și apoi distribuie sumele aferente artiștilor și caselor de discuri.

Și, pentru ca muzica să devină disponibilă în mai multe țări, UE a gândit un serviciu "legal clar și eficient pentru eliberarea de licențe multiteritoriale" care, în prezent, se bazează pe acorduri reciproce între companiile care oferă licențe naționale.

Un alt plan care îl va dezvolta UE este acela de a-și consolida legislația privind pirateria și descărcările ilegale.
În 2008, industria muzicală, cea cinematografică și cea a televiziunii au pierdut împreună 10 miliarde de euro din cauza pirateriei, conform datelor din piață.

Soluția Uniunii Europene este o legislație care să confere puteri sporite unui grup public-priva înființat cu scopul de a proteja drepturile de proprietatea intelectuală numit Observatorul European Pentru Contrafacere și Piraterie.
De asemenea, furnizorii de servicii de internet vor fi și ei vizați. Barnier a declarat că în prezent poartă discuții cu această industrie și "îi invită să coopereze" în lupta cu pirateria.

Acesta a dat exemplu Olanda, țară în care recent, organizația antipiraterie olandeză BREIN, a acționat în instanță forumul online FTD pentru că menționa pe site fișiere disponibile pe platforma Usenet, în special fișiere neautorizate care conțineau muzică, film, jocuri și cărți.
Un alt plan alt Comisiei este acela de a moderniza sistemul de înregistrare a mărcilor, atât la nivelul UE, cât și la nivelul fiecărui stat. Propunerile pentru această idee vor fi prezentate în decursul acestui an.

Comisarul european pentru Piețe Interne, Michel Barnier, a mai declarat că au loc negocieri pentru înființarea unui singur sistem de licențe pentru blocul comunitar. De asemenea, acesta a precizat că astfel de licențe vor fi disponibile în 2014, înainte de sfârșitul mandatului său de comisar european.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite