Noua privatizare din energie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a aprobat vânzarea prin listarea la bursă sau prin licitaţie a unor participaţii minoritare la mai multe companii energetice unde Ministerul Economiei deţine acţiuni.

„Pentru companiile unde statul este acţionarul majoritar, pachetul deţinut nu va fi diminuat sub 50,1%", a spus ministrul Economiei, Adriean Videanu.

Astfel, vor fi listate pe bursă acţiuni suplimentare ale Petrom, Oil Terminal, Conpet, Transelectrica, Transgaz şi, posibil, Romgaz. În ceea ce priveşte companiile deja privatizate cu E.ON şi Enel, statul va vinde acestora participaţiile pe care încă le deţine.

„Vom obţine prin această măsură o sumă foarte mare", a spus Videanu, precizând că valorile vehiculate de peste un miliard de euro nu sunt reale. Banii astfel obţinuţi vor fi utilizaţi exclusiv în proiecte de infrastructură. Potrivit lui Videanu, acest proces poate fi demarat în maximum nouă luni.

Totodată, ministrul a anunţat că în sectorul energetic vor fi derulate investiţii în parteneriate public-private în valoare de trei miliarde de euro, o parte dintre ele urmând să fie desfăşurate în acest an. Printre companiile interesate, Videanu a enumerat Enel, CEZ, Gaz de France şi RWE.

În ceea ce priveşte fondul de investiţii pe care Guvernul vrea să-l înfiinţeze şi care va fi alimentat de participaţiile deţinute de stat la diverse companii, Videanu a ţinut să precizeze că informaţiile apărute în presă, potrivit cărora vor fi incluse aici CEC Bank şi rezervele BNR, nu sunt reale. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite