Nobelul în Economie merge tot la americani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Thomas V. Sargent şi Christopher A. Sims sunt laureaţii anului 2011 pentru evidenţierea relaţiilor dintre politicile economice şi impactul lor asupra economiei reale.

După cinci ani în care Nobelul pentru Economie a fost luat de americani, şi în 2011 marele premiu se duce tot peste Ocean. Academia de Ştiinţă din Suedia a anunţat ieri cine sunt laureaţii premiul Nobel pentru Economie pe anul 2011: americanii Thomas J. Sargent (68 de ani), profesor Universitatea New York, şi Christopher A. Sims (69 de ani), profesor la Universitatea Princeton.

Politicile şi economia se influenţează reciproc

„Cum sunt afectate Produsul Intern Brut şi inflaţia de o creştere temporară a ratei dobânzii sau de o reducere a impozitelor? Ce se întâmplă dacă o bancă centrală face o schimbare permanentă în ţinta de inflaţie sau dacă un guvern modifică obiectivul său de echilibru bugetar? Laureaţii în Ştiinţe Economice din acest an au dezvoltat metode pentru a răspunde la aceste întrebări şi multe altele cu privire la relaţia de cauzalitate între politica economică şi diferite variabile macroeconomice, cum ar fi PIB, inflaţie, ocuparea forţei de muncă şi investiţii, se arată în comunicatul emis ieri de Academia de Ştiinţă din Suedia.

Între aceste variabile există, de obicei, o relaţie de influenţă reciprocă: politicile afectează economia, dar şi economia afectează, la rândul ei, politicile. Prin urmare, aşteptările din sectorul privat cu privire la activitatea economică viitoare influenţează deciziile cu privire la salarii, economii şi investiţii. În acelaşi timp, deciziile de politică economică sunt influenţate de aşteptările referitoare la evoluţiile din sectorul privat.

Thomas Sargent a arătat cum pot fi folosite politicile structurale macroeconomice pentru a analiza schimbările permanente în politicile economice. Această metodă poate fi aplicată pentru a studia relaţiile macroeconomice atunci când companiile îşi adaptează aşteptările în funcţie de evoluţiile economice.

Dobânda-cheie are efecte întârziate

Spre exemplu, Sargent a examinat perioada de după al Doilea Război Mondial, când majoritatea statelor au implementat o politică inflaţionistă, pentru ca ulterior să introducă schimbări sistematice în politicile economice, revenind la o rată mai mică a inflaţiei. La rândul său, Christopher Sims a dezvoltat o metodă bazată pe aşa-numita „autoregresie vectorială" pentru a analiza modul în care economia este afectată de modificările temporare din politicile economice. El a aplicat această metodă pentru a examina efectele unei creşteri a ratei dobânzii stabilite de către o bancă centrală.

În general, sunt necesari aproximativ doi ani pentru ca rata inflaţiei să scadă, în timp ce creşterea economică scade treptat şi nu revine la dezvoltarea sa normală decât după câţiva ani. Anul trecut, premiul Nobel pentru economie a fost câştigat de americanii Peter Diamond, Dale Mortensen şi Christopher Pissarides pentru munca depusă în domeniul cercetării eficienţei recrutării şi structurării remuneraţiei şi reglementării pieţei de muncă.

Premiul Nobel, constând în 10 milioane de coroane suedeze (echivalentul a 1,5 milioane de dolari), o medalie de aur şi o diplomă, va fi acordat laureaţilor la o ceremonie care va avea la Stockholm la 10 decembrie, la aniversarea morţii lui Alfred Nobel. Premiile anuale pentru realizări notabile în domeniile fizicii, chimiei, medicinei, păcii şi literaturii au fost stabilite în testamentul lui Alfred Nobel, care a inventat dinamita, iar primele premii au fost acordate în anul 1901.

"Aşteptările din sectorul privat influenţează deciziile cu privire la salarii, economii şi investiţii.''
Thomas Sargent laureat al Premiului Nobel pentru Economie

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite