Nivelul creditării din România rămâne scăzut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piaţa bancară românească se află încă în curs de dezvoltare, în comparaţie cu ţări precum Ungaria sau Polonia, pieţe considerate mai consolidate. Potrivit unui studiu realizat de Erste

Piaţa bancară românească se află încă în curs de dezvoltare, în comparaţie cu ţări precum Ungaria sau Polonia, pieţe considerate mai consolidate. Potrivit unui studiu realizat de Erste Bank, activele, împrumuturile şi depozitele înregistrate de băncile din ţara noastră la finele anului 2005 sunt în continuare scăzute, raportate la situaţiile existente în Croaţia, Slovenia, Slovacia, Bulgaria sau Polonia.
Astfel, la capitolul total active din PIB, concretizate în credite ale firmelor, populaţiei, dar şi investiţii ale băncilor, România înregistrează o rată procentuală de 46,2% din PIB. Nivelul creditării se situează încă la un nivel redus comparativ cu alte ţări europene, totalul împrumuturilor reprezentând doar 21,6% din PIB. Chiar şi Bulgaria, ţara cu o piaţă emergentă asemănătoare României, are o rată de creditare de 44,8% din Produsul Intern Brut. Potrivit Erste Bank, prăpastia în ceea ce priveşte nivelul creditării dintre ţările europene şi cele care aderă în prezent se justifică şi prin faptul că, acestea din urmă, stochează încă o mare parte din bani în bănci precum Casa de Economii şi Consemnaţiuni a României. "Ne aşteptăm ca băncile comerciale să înlocuiască treptat băncile de acest gen", se arată în studiul băncii austriece. O rată scăzută în raport cu Produsul Intern Brut înregistrează şi depozitele, acestea situându-se în România la 26,7%, în condiţiile în care Bulgaria este din nou înaintea noastră cu un volum al depozitelor de 49,8% din PIB.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite