Nintendo: pierderi de 800 de milioane de dolari. De patru ori mai mari decât estimările iniţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania japoneză producătoare de jocuri video şi console se aşteaptă la pierderi de circa trei ori mai mari decât anticipase până acum. Motivele sunt stabilitatea yenului la un nivel ridicat faţă de dolar (veniturile obţinure astfel în afara Japoniei fiind mai mici) şi vânzările slabe ale ultimei console lansate.

Nintendo, creatorul seriei Mario şi a platformei Wii se aştepta pentru acest an fiscal la pierderi de 260 milioane de dolari (200 milioane de euro), notează publicaţia financiară „Financial Times”.

Citeste aici despre primele pierderi Nintendo in 31 de ani

Economiştii se aşteptau la pierderi mai mari, de 290 milioane de euro, dar ultimele estimări ale Nintendo depăşesc cu mult prognozele acestora. Compania japoneză şi-a modificat estimările de pierderi, majorând cifra până la nivelul de 800 milioane de dolari (echivalentul a aproximativ 600 milioane de euro). Pierderile sunt cauzate de interesul consumatorilor pentru smartphoneuri şi tablete şi renunţarea la console pentru jocuri video, ca Wii şi 3DS.

Compania japoneză nu este singura afectată. Întreaga industrie a jocurilor video se află în scădere – în ultima perioadă nu au fost lansate console care să concureze cu iPhone şi iPad ale Apple, pentru care jocurile costă doar o mică parte din preţul pentru jocurile destinate consolelor. În U.S.A., cea mai mare piaţă de jocuri video din lume, vânzările de aplicaţii şi accesorii au scăzut cu în medie cu 21% pe an, ajungând în decembrie la 4 miliarde de dolari.

Nintendo nu a înregistrat niciodată pierderi, din 1981, când a avut primele venituri. Acum se aşteaptă la scăderi ale vânzărilor consolei 3DS, lansată în februarie 2011, de la 16 milioane de unităţi la 14 milioane, iar banii câştigaţi şi sunt mai puţin şi fiindcă preţul 3DS a fost redus în septembrie cu până la 40%.

Nici Wii nu stă mai bine. Lansată în 2006, s-a bucurat de o impresionantă popularitate, însă acum începe să piardă teren în defavoarea concurenţei. Vânzările de Wii au scăzut cu 55% în decembrie faţă de anul trecut, şi nu s-a vândut decât un milion de unităţi. Nintendo intenţionează să revitalizeze Wii prin lansarea următoarului model, Wii U, care probabil va fi lansat în a doua jumătate a acestui an.

Preţul acţiunilor Nintendo a scăzut cu 56% anul trecut, când a devenit evident că 3DS nu va înregistra vânzări pe măsura aşteptărilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite