Niall Ferguson: dacă va fi un Lehman în UE, acesta va fi săptămâna viitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grecia este echivalentul unui Lehman Brothers pentru Europa, şi dacă această ţară va fi lăsată să cadă, atunci, acest pas, se va face chiar săptămâna viitoare, spune Niall Ferguson profesor de economie în cadrul celebrei universităţi Harvard. El se declară însă încrezător în faptul că politicienii vor găsi cea mai bună soluţie pentru rămânerea Greciei în zona euro.

“Acum nu este clar cine va ceda primul” a declarat profesorul Ferguson pentru Bloomberg Tv. “Părerea mea este că, până la urmă, vor fi cedări de ambele părţi. Vom avea o reeditare – financiară însă – a cunoscutei dispute a nervilor dintre Rusia şi SUA privind amplasarea de rachete nucleare în Cuba. Rachetele nucleare în acest caz sunt posibilele atacuri de panică – fugă a capitalurilor din bănci. Un fenomen la care, în cele din urmă, nici chiar Germania nu poate rămâne imună” a adăugat acesta. “Nu vom vedea o fugă a capitalurilor din băncile germane, dar efectele unui astfel de fenomen în Sudul Europei vor fi resimţite de economia germană. Iar politicienii ştiu asta”.

Află de pe Forbes.ro ce sunt dispuşi să ofere Greciei miniştrii de finanţe ai zonei euro, pentru a o păstra în zona euro

Ferguson s-a declarat încrezător în faptul că Grecia va rămâne în zona euro, iar liderii europeni vor colabora mai bine după alegerile din Grecia din acest final de săptămână. El a mai avertizat însă că în acest moment lumea îşi pune prea mult speranţa în capacitătea băncilor centrale de a face faţă şocurilor.

Vezi pe Forbes.ro de ce turismul în Grecia a scăzut cu doar 15% în 2012, în ciuda crizei

“Până la urmă nici băncile centrale nu pot lua măsuri chiar de capul lor. Şi cred că atunci când pieţele cred în puterea absolută a acestora de a interveni, prin programe de QE, LTRO sau orice altceva, se înşeală. Aici nu este vorba doar de lichiditate, ci de solvabilitatea guvernelor şi a băncilor” a mai spus acesta.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite