Nemţenii au rezolvat problema gunoiului cu 18 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Piatra Neamţ s-a finalizat unul dintre cele mai ample proiecte din România, constând în realizarea unui depozit ecologic la standarde europene, unic în ţară. Sistemul de colectare a

La Piatra Neamţ s-a finalizat unul dintre cele mai ample proiecte din România, constând în realizarea unui depozit ecologic la standarde europene, unic în ţară. Sistemul de colectare a deşeurilor va fi unul ultraperformant, asemănător cu cel practicat de ţările din Europa de Vest. Sticla, plasticul şi hârtia se vor recicla, iar deşeurile organice vor fi transformate în compost şi introduse în circuitul agricol. Proiectul a costat peste 18 milioane de euro, mai mult de jumătate din valoarea lui fiind suportată de Uniunea Europeană.
Deşeurile din Piatra Neamţ vor fi colectate în acelaşi mod ca în Franţa sau în Germania, iar ghenele neigienice din blocurile mai mari de patru etaje vor dispărea. Depozitul de deşeuri are o capacitate de 400.000 de metri cubi şi o durată de utilizare de zece ani. Prin modul de construcţie, noua celulă de depozitare a deşeurilor nu permite pătrunderea substanţelor toxice în pânza freatică. Deşeurile depozitate aici vor fi compactate ajungându-se astfel la un raport masă/volum de o tonă deşeuri pe metru cub.

Containere şi găleţi separate
Pe raza municipiului Piatra Neamţ vor fi organizate 931 de puncte de colectare a deşeurilor, care se estimează a fi gata până în luna decembrie. Fiecare punct de colectare va deservi 40 de apartamente şi va conţine patru tipuri de containere a câte 660 de litri fiecare. Containerele vor avea culori diferite, în funcţie de destinaţie: verde - pentru deşeuri organice, albastru - pentru sticlă şi PET-uri din plastic, maro - pentru hârtie şi carton şi gri - pentru deşeuri reziduale. Fiecare apartament va primi gratuit câte două găleţi, una pentru deşeuri organice, iar cealaltă pentru reziduale. Odată cu implementarea proiectului vor dispărea ghenele pentru gunoi, iar spaţiile ocupate de către acestea vor fi redate asociaţiilor de proprietari şi vor căpăta altă destinaţie.
Specialiştii europeni consideră că România este cu mult în urmă în ceea ce priveşte gestionarea şi valorificarea deşeurilor solide. Deşeurile sunt aruncate în locuri neamenajate în apropierea locuinţelor, iar containerele sparte creează un pericol real pentru sănătatea oamenilor şi a mediului înconjurător.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite