Negocierile dintre Guvern şi FMI s-au blocat. Scrisoarea de intenţie nu a fost finalizată astăzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Delegaţia FMI şi Guvernul nu au ajuns încă la o înţelegere privind societăţile de stat care urmează să fie privatizate sau restructurate, dar nici asupra momentului şi nivelului de reducere a contribuţiilor de asigurări sociale, au declarat surse apropiate discuţiilor.

"Negocierile s-au blocat şi de aceea nu s-a finalizat nici scrisoarea de intenţie, care trebuia formulată astăzi. Guvernul nu vrea să privatizeze aproape nimic din ce a cerut FMI. Autorităţile vor şi ca decizia privind reducerea CAS să fie adoptată mai repede, pe fondul încasărilor bune din primul trimestru, deşi iniţial se vorbise ca măsura să fie anunţată după mijlocul anului. Din aceste motive s-a amânat şi întâlnirea cu preşedintele Băsescu", au declarat sursele, citate de Mediafax.

Întâlnirea celor de la FMI cu preşedintele Băsescu ar fi trebuit să aibă loc astăzi, dar a fost amânată pentru mâine la ora 15.00, în ideea în care în această seară Guvernul şi finanţatorii ar fi ajuns la un numitor comun.

Din practica misiunilor anterioare, întâlnirea cu şeful statului are loc la finalul negocierilor, după ce delegaţia FMI şi autorităţile române ajung la un acord asupra formei scrisorii de intenţie.

Prin scrisoarea de intenţie precedentă, autorităţile române s-au angajat să elaboreze până la finele lunii aprilie lista cu societăţile de stat care vor fi privatizate, reorganizate sau lichidate.

Ulterior, însă, premierul Emil Boc a anunţat că această listă va fi întocmită până la sfârşitul lunii iunie.

Noi companii pe lista neagră

În urma negocierilor cu FMI pentru încheierea unui nou acord, lista companiilor monitorizate a fost extinsă prin includerea altor nouă societăţi, respectiv Poşta Română, Tarom, Complexul Energetic Turceni, Filiala de Intreţinere şi Servicii Energetice "Electrica Serv", Electrica Furnizare Transilvania Nord, Oltchim, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, precum şi societăţile Intervenţii Feroviare şi Telecomunicaţii CFR.

Pe listă au fost menţinute Compania Naţională de Căi Ferate CFR, CFR Călători, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, Compania Naţională a Huilei, Termoelectrica, Metrorex, CFR Marfă, Electrocentrale Bucureşti şi Societatea Comercială Electrificare CFR, fiind însă scoasă Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare (ANIF).

Reducerea CAS-ului, discutată la vară

Pe de altă parte, reprezentantul României la FMi, Mihai Tănăsescu, a declarat, tot astăzi, că o decizie privind reducerea contribuţiilor de asigurări sociale va fi adoptată peste trei luni, la următoarea vizită a misiunii FMI de evaluare, când vor putea fi observate efectele noului Cod al Muncii.

Şeful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks, declara în luna februarie, că este posibil ca la jumătatea anului execuţia bugetară să arate o performanţă a veniturilor mai bună decât s-a anticipat şi astfel să se creeze spaţiu pentru o eventuală reducere a contribuţiilor de asigurări sociale, deşi crede că opţiunea Guvernului ar trebui să fie consolidarea deficitului în vederea încadrării în ţinta de 3% din PIB în 2012.

"Primele indicii din finalul anului 2010 şi din prima lună arată că veniturile se colectează mai mult decât speram. Dacă acest lucru se continuă, poate că la mijlocul anului Guvernul vrea să facă o evaluare, care să ne arate că au depăşit ţinta şi au bani suplimentari. Pot avea un deficit mai mic, care să îi ajute să atingă şi ţinta pe 2012. Aceasta este o idee excelentă, dar ar putea utiliza şi pentru investiţii suplimentare, de exemplu cofinanţarea fondurilor europene, sau pentru reducerea unor contribuţii sociale. Este decizia Guvernului", spunea atunci Franks.

Declaraţiile oficialului FMI au indicat încă de atunci că o decizie privind reducerea CAS ar putea fi adoptată doar în a doua parte a acestui an.

La mijlocul lunii aprilie, ministrul Finanţelor Gheorghe Ialomiţianu afirma că instituţia pe care o conduce analizează foarte serios reducerea contribuţiilor sociale pentru angajator, dar măsursa se va decide împreună cu FMI şi Comisia Europeană.

Ialomiţianu menţiona că şi-ar dori să fie respectat acel articol din Codul Fiscal care prevede că orice modificare să fie anunţată cu cel puţin şase luni înainte. În aceste condiţii, reducerea CAS ar putea intra în vigoare cel mai devreme la finele acestui an.

De altfel, secretarul de stat în MFP Gheorghe Gherghina declara în urmă cu o lună că ar putea fi reduse contribuţiile de asigurări sociale cu unul până la trei puncte procentuale, dar momentul scăderii ar putea fi amânat pentru anul viitor, în funcţie de gradul de colectare a veniturilor bugetare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite