Negocieri dure în fuziunea burselor Bucureşti Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

tranzacţii bursiere (acţiuni, obligaţiuni, instrumente derivate etc.) într-o piaţă unică este miza cea mai importantă a acestui proiect. Atât brokerii, cât şi investitorii vor avea de

tranzacţii bursiere (acţiuni, obligaţiuni, instrumente derivate etc.) într-o piaţă unică este miza cea mai importantă a acestui proiect. Atât brokerii, cât şi investitorii vor avea de câştigat, pentru că ordinele de tranzacţionare nu se vor mai da separat, ca acum, economisindu-se timp şi bani.
În prezent, pe Bursa de Valori Bucureşti se desfăşoară tranzacţii cu acţiuni şi obligaţiuni, iar la Bursa Monetar-Financiară şi de Mărfuri Sibiu se intermediază instrumente derivate reprezentând contracte futures cu scadenţa la o lună, 3 şi la 6 luni. Acestea au ca suport acţiuni listate şi cursurile valutare EUR/USD, RON/USD, RON/EUR. Spre deosebire de BVB, Sibiul are şi terminale pentru mărfuri. Deocamdată, preşedinţii Consiliilor celor două burse nu au viziuni neapărat diferite, dar mai există încă destule "amănunte" care îngreunează, dacă nu chiar blochează fuziunea. Există brokeri care sunt acţionari şi la Bucureşti, şi la Sibiu, şi aceştia sunt consideraţi eligibili, pentru că ei pot intermedia toate tipurile de tranzacţii. Statutul celor care sunt acţionari numai la una dintre cele două burse (consideraţi neeligibili) constituie principala temă aflată acum în divergenţă. "Este important să vedem ce recomandare primim de la cele două comitete de negociere pentru aprobarea de principiu a fuziunii cu Bursa din Sibiu. Va fi un vot decisiv", a declarat Septimiu Stoica, preşedintele BVB. În replică, preşedintele BMFM Sibiu, Teodor Ancuţa, spune că "brokerii neeligibili ar trebui să primească acţiuni preferenţiale".

Experienţa maghiară, o excepţie
Până în prezent, doar Bursa de la Budapesta este rezultatul unei fuziuni între o bursă de mărfuri şi una de valori. "În Europa, bursele de valori fuzionează între ele, nu se confundă cu cele de mărfuri", afirmă preşedintele BMFM Sibiu.

Avantajele fuziunii
La nivelul investitorului, principalul avantaj ar fi acela că pentru orice fel de operaţiune va colabora cu un singur broker. Vânzările sau cumpărările de acţiuni, arbitrajul sau speculaţiile cu derivative se fac, acum, prin intermediul mai multor brokeri, fiecare cu specializarea lui. După fuziune, investitorul va putea apela la un singur intermediar, autorizat pentru toate tipurile de operaţiuni. Iar pentru piaţa bursieră, avantajul fuziunii constă în volume de tranzacţionare mult mai mari, la valori comparabile cu cele înregistrate în bursele din ţările vecine.

"Dacă Bucureştiul vrea să facă şi o platformă pentru derivative, e treaba lor, putem şi noi să organizăm una pentru acţiuni"Teodor Ancuţa,
preşedintele CA al Bursei Monetar-Financiare şi de Mărfuri Sibiu

"Dacă nu se face fuziunea, Sibiul îşi va vedea de calea sa şi poate peste doi, trei, poate cinci ani vom mai discuta pe acest subiect, care iese din actualitate"
Septimiu Stoica,
preşedintele Consiliului Bursei de Valori Bucureşti

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite