Nea Mărin, cel mai popular personaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sergiu Nicolaescu spune că Nea Mărin e un rol creat de Amza Pellea, un actor care nu poate fi înlocuit Amza Pellea nu mai e printre noi. Nici Ştefan Bănică, nici Ştefan Mihăilescu-Brăila,

Sergiu Nicolaescu spune că Nea Mărin e un rol creat de Amza Pellea, un actor care nu poate fi înlocuit

Amza Pellea nu mai e printre noi. Nici Ştefan Bănică, nici Ştefan Mihăilescu-Brăila, nici Colea Răutu. În plus, au trecut 30 de ani de la premiera lui "Nea Mărin Miliardar".

Pelicula are cea mai mare cotă de popularitate din România. "Şi acum am un rol pentru Amza, când îmi fac distribuţiile. Îmi lipseşte Amza. A fost actorul meu fetiş", mărturiseşte regizorul lui "Nea Mărin Miliardar". "El era Nea Mărin, îl crease pe Nea Mărin şi-l jucase la televiziune", conchide autorul peliculei, fără drept de replică.

Amza contribuise decisiv la succesul unui film turnat toamna, pe litoral, în circa 30 de zile, cu un buget - era anul 1978 - de 6 milioane de lei. "Un record de spectatori!", exclamă astăzi Nicolaescu. Şi, într-adevăr, filmul ocupă primul loc în topul filmului românesc, cu aproximativ 14 milioane de spectatori.
Regizorul mai spune că Amza a intrat în pielea ambelor personaje - miliardarul şi olteanul - cu un talent egal.

"Amza putea să joace orice"

"Un actor vine cu datele sale. Fizicul, vocea sunt instrumentele lui de lucru. Or, Amza era cu adevărat uluitor. Trecea cu atâta uşurinţă de la personaje dramatice (din <> , <> , <> sau <> ) la personajele comice din <> , <> …"
Amza putea fi orice şi oricum.

"Un ţăran inteligent şi şugubăţ sau un domn distins, un răzvrătit sau un vizionar, un muncitor sau un voievod, un mucalit simpatic sau un distant flegmatic, un solitar sau un om de lume. Ăsta era marele lui talent!", îşi aminteşte Sergiu Nicolaescu.


"Am filmat de pe targă, eram accidentat"

Regizorul Sergiu Nicolaescu (foto) povesteşte că, în ciuda ritmului de lucru susţinut, actorii au fost relaxaţi şi au lucrat cu plăcere. El însuşi a lăsat deoparte neplăcerile cauzate de o stare instabilă de sănătate. Tocmai terminase o peliculă germană şi suferise un accident la filmări. Aşa că, la "Nea Mărin Miliardar", a petrecut zile în care venea pe platou cu Salvarea, era legat de targă, ridicat în poziţie oarecum verticală şi… începea să filmeze.

"Emisiunile televizate cu Nea Mărin s-au impus ca reale succese, iar Amza a dat, de parcă ar mai fi fost necesar, măsura talentului său şi în film".
Sergiu Nicolaescu
regizor

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite