Ne vom refinanţa mai uşor creditele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

BNR va recomanda băncilor să accepte mai uşor restructurarea creditelor, în cazul în care clienţii nu-şi permit să plătească întreaga rată, însă achită totuşi o parte.

Băncile trebuie să înţeleagă că principalul lor activ sunt clienţii, astfel că Banca Naţională a României (BNR) le va recomanda să relaxeze condiţiile de restructurare a creditelor pentru aceia care au probleme, dar reuşesc să achite măcar parţial ratele, a declarat directorul Direcţiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, la seminarul EU-COFILE, organizat de BNR, ARB şi Alpha Bank. El a arătat că există foarte multe situaţii în care oamenii nu-şi permit să plătească întreaga rată, însă au totuşi bunăvoinţa să achite jumătate din ea.

Un sfert din credite sunt restante

„La creditele existente care deja au probleme, se adaugă noi credite. Ponderea creditelor afectate de restanţe în totalul creditelor este de 24%. Neperformanţa va fi destul de ridicată în prima parte a anului viitor", a argumentat directorul BNR.

El a spus că, la mijlocul acestei săptămâni, direcţia din cadrul BNR pe care o conduce va trimite o adresă conducerii băncii centrale cu propuneri de relaxare a condiţiilor de restructurare a creditelor. Ulterior, recomandările BNR vor fi transmise băncilor comerciale. „Procedura va fi aceeaşi, o scrisoare trimisă tuturor băncilor prin care să le spunem că nu am avut în vedere un cadru aşa de strict. Dacă un client face plăţi parţiale şi îţi dovedeşte că nu poate să plătească cealaltă parte din rată, în astfel de situatii încurajăm restructurarea", a explicat Cinteză.

Pe de altă parte, el a spus că, în cazul în care un client nu dovedeşte că este capabil să plătească, atunci creditul nu trebuie restructurat, dovadă fiind faptul că, din numărul total de clienţi restructuraţi, 30-40% au redevenit rău-platnici.

Cât s-a economisit

Românii au economisit 81 de milioane de lei şi 17,8 milioane de euro de la intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă 50/2010 (iunie 2010) din refinanţarea creditelor şi din rambursarea lor anticipată, arată un studiu realizat de Consiliul Concurenţei şi dat publicităţii la finele lunii septembrie.

Ordonanţa de Urgenţă 50/2010 a eliminat comisionul de rambursare anticipată sau l-a redus în unele cazuri. Acest lucru a permis accesarea a 160.000 de credite de refinanţare şi rambursarea anticipată parţial a 229.000 de împrumuturi, mai arată raportul Concurenţei.

"La creditele existente care deja au probleme, se adaugă noi credite. Neperformanţa va fi destul de ridicată în prima parte a anului viitor.''
Nicolae Cinteză director în cadrul BNR

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite