Compania Naţională pentru Administrarea Fondului Piscicol, desfiinţată de UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a fost creată, acum trei-patru ani, pentru a privatiza companiile din domeniul pescuitului, Compania Naţională pentru Administrarea Fondului Piscicol ar putea fi desfiinţată, conform

După ce a fost creată, acum trei-patru ani, pentru a privatiza companiile din domeniul pescuitului, Compania Naţională pentru Administrarea Fondului Piscicol ar putea fi desfiinţată, conform unui proiect de lege propus de Ministerul Agriculturii prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură - ANPA.
Legea urmăreşte să armonizeze legislaţia naţională din domeniul pescuitului cu cea europeană, eliminând şi eventualii intermediari care ar putea apărea în gestionarea fondurilor europene. Prin intermediul Fondului European pentru Pescuit (FEP), România va beneficia în 2007 de fonduri europene în valoare de 206 milioane de euro - bani care, împreună cu cofinanţarea ce va trebui asigurată de la bugetul naţional - vor duce în buzunarele pescarilor şi companiilor de pescuit până la 500 milioane de euro.
În Raportul de monitorizare din mai, oficialii europeni erau foarte fermi: Compania Naţională trebuie exclusă de la orice rol pe care l-ar putea avea în managementul fondurilor europene, ca un organism intermediar. Iar această precizare este făcută de două ori. Potrivit preşedintelui ANPA, Gheorghe ştefan, motivul pentru care CNAFP trebuie desfiinţată este foarte clar: "UE nu acordă fonduri europene întreprinderilor la care statul este acţionar majoritar, iar fondul european de pescuit este destinat să ajungă în sprijinul producătorilor, şi nu în beneficiul instituţiilor". În plus, Compania Naţională este o instituţie extrabugetară, care trăieşte din exploatarea resurselor piscicole, fără ca banii pe care îi aduce să se întoarcă la buget.

Dispar interesele de grup şi evaziunea
Producătorii plătesc Companiei Naţionale o taxă de 10% din valoarea peştelui capturat, taxă care - consideră Gheorghe ştefan - pe lângă crearea unor venituri ce hrănesc artificial această instituţie, permiţându-i să se dezvolte, are şi un efect pervers de evaziune. Pentru că producătorii, ca să evite plata acestei taxe, nu declară peştele capturat. "Anul trecut, din Dunăre şi Prut s-au recoltat 170 tone de peşte, ceea ce înseamnă 30 kg/an de fiecare pescar; vrei-nu vrei, îl faci evazionist", explică preşedintele ANPA. El consideră că, odată cu noua lege, producătorii vor plăti, toţi, 16%, impozitul pe profit, ceea ce va albi evaziunea şi va conduce la nişte statistici reale. "Deocamdată, nu ştim nici cât se recoltează, nici cât peşte avem", explică Gheroghe ştefan.
Potrivit unui expert european de la Direcţia Generală pentru Pescuit, Manuel Sobrino, această lege-cadru este necesară pentru ca să nu mai fie modificată la fiecare schimbare de guvernare, şi să dispară interesele de grup chiar în cadrul aceluiaşi partid.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite