Nassim Taleb: nu Europa ci Statele Unite ar trebui să ne îngrijoreze acum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru celebrul economist care a prezis criza actuală, nu Europa ci Statele Unite ar trebuie să fie în principalul motiv de îngrijorare pentru pieţe şi investitori. Chiar şi în condiţiile de risca date de probabilitatea spargerii zonei euro, Taleb spune că ar alege să investească mai degrabă pe Vechiul Continent decât în SUA.

Lipsa unei centralizări puternice este unul dintre motivele care favorizează Europa, susţine autorul celebrei cărţi “Black Swan”, cunoscut în mediile financiare ca economistul care a prevăzut criza creditelor subprime.

Ruperea zonei euro “nu este mare lucru” a declarat Taleb într-o conferinţă care a avut loc la finele săptămânii trecute în Montreal, Canada. “Când moneda unică va dispărea, locul său va luat rapid de alte valute naţionale. De aceea nu mi-ar fi teamă să investesc în Europa. Mi-ar fi însă teamă să-mi pun banii în Statele Unite” a declarat acesta, citat fiind de Bloomberg.

Află de pe Forbes.ro care sunt problemele fundamentale ale monedei unice

“Bineînţeles că Europa are probleme, dar este totuşi într-o formă cu mult mai bună decât Statele Unite” a adăugat Taleb. Dacă în Europa ponderea deficitului bugetar în PIB-ul total este de circa 4,1% în Statele Unite acesta a depăşit nivelul de 8,2% la finele lui 2011, a menţionat Nassim Taleb în argumentarea poziţiei sale.

Citeşte pe Forbes.ro de ce ieşirea Greciei din zona euro nu va fi chiar un dezastru

Taleb se aşteaptă la o creştere a dobânzilor în Statele Unite, şi asta ar crea serioase problem economiei reale a mai spus Taleb, care este unul dintre cei care administrează în prezent fondul de investiţii Universa Investments LP. “Suntem acum cu rata dobânzii la zero. Dacă rata dobânzii cheie va începe să crească puteţi să vă imaginaţi unde va ajunge deficitul public. Europa este bolnavă, dar pare a fi conştientă de asta. Spre deosebire, chiar mai bolnavă fiind, economia americană pare a nu realiza încă asta. Nimeni nu prea vorbeşte despre asta” a mai spus Taleb.

Află de ce George Soros susţine că Europa mai are doar trei luni pentru a-şi rezolva problemele

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite