Nabucco ne poate scăpa de gazele ruseşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Transgaz a încheiat un protocol cu Nabucco Gas Pipeline România pentru amplasarea pe teritoriul României a două staţii de preluare a gazelor din viitoarea conductă. Capacitatea acestora va fi egală cu volumul de gaze pe care îl importăm de la ruşi.

O staţie va fi amplasată la Segarcea, lângă Craiova, iar cealaltă la Jupa, în apropiere de Caransebeş.

Capacitatea totală a acestor interconectări va fi de trei miliarde de metri cubi pe an. Acesta este şi volumul de gaze pe care România îl importă anual, în medie, din Rusia. Prin urmare, odată cu punerea în funcţiune a conductei, România va putea prelua din Nabucco echivalentul importat azi de la ruşi, deci dependenţa de gazele de la Gazprom va fi redusă considerabil.

Din lungimea totală a Nabucco, de 3.300 de kilometri, 469 de kilometri vor fi pe teritoriul României. Traseul va străbate cinci judeţe: Dolj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Timiş şi Arad.

Totodată, Transgaz a început negocierile cu Banca Europeană pentru Investiţii pentru a primi cele 400 de milioane de euro care vor reprezenta aportul companiei româneşti în investiţia totală. Proiectul este estimat la 7,9 miliarde de euro, din care 30% este aportul celor şase acţionari, printre care şi Transgaz. 

Conducta este planificată să fie funcţională în 2017 şi va aduce gaze din zona caspică şi Orientul Mijlociu. Gazoductul va traversa Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria, până la centrul de gaze de la Baumgarten.

Conducta

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite