Nabucco întâmpină probleme pe teritoriul românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Terenurile tot mai scumpe şi greutatea cu care se realizează exproprierile în România ar putea pune frână proiectului Nabucco. Conducta, "o autostradă a energiei", cum a fost

Terenurile tot mai scumpe şi greutatea cu care se realizează exproprierile în România ar putea pune frână proiectului Nabucco.

Conducta, "o autostradă a energiei", cum a fost numită, va conecta resursele de gaze naturale din zona caspică, Orientul Mijlociu şi din nordul Africii la consumatorii din Europa şi ar urma să traverseze teritoriul românesc pe o porţiune de 460 de kilometri.

"Din ce am văzut la alte proiecte, există probleme foarte mari legate de terenuri, care necesită timp şi bani foarte mulţi. Aceasta este o problemă pe care o vom ridica guvernului, ca terenurile să fie declarate de utilitate publică", a declarat, ieri, Vlad Pavlovski, director în cadrul Transgaz.

Până acum, ruta finală a gazoductului nu a fost stabilită (ea va fi dată de ingineri locali), astfel că problema exproprierilor nu poate fi abordată, deşi construcţia gazoductului ar trebui să înceapă în 2010.

Garanţii de stat pentru finanţarea proiectului

O altă chestiune care ridică probleme mari companiei româneşti este obţinerea de garanţii de stat, pentru contractarea creditelor necesare finanţării proiectului.

"În cazul Transgaz, aceasta este singura soluţie pentru garantarea împrumuturilor, aspect care nu a fost clarificat până acum. Ministerul Finanţelor analizează dacă acest lucru nu intră în conflict cu prevederile comunitare în ceea ce priveşte ajutorul de stat", a completat oficialul Transgaz.

Firma de transport al gazelor naturale este unul dintre cei şase membri ai consorţiului care se va ocupa de construcţia şi operarea Nabucco, alături de companii din Turcia, Bulgaria, Ungaria, Austria şi Germania.

Costurile totale ale proiectului se ridică la 7,9 miliarde de euro, astfel că "partea" Transgaz este de 1,3 miliarde de euro, sumă care include şi fondurile pentru exproprieri.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite