N-aveţi rovinietă? Vi se reţine talonul şi plătiţi amendă plus despăgubire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) revine cu precizări în atenţia utilizatorilor reţelei de drumuri naţionale din România. Şoferii sunt avertizaţi, astfel, că circulaţia fără rovinietă se sancţionează cu amendă şi cu un tarif de despăgubire, iar certificatul de înmatriculare al maşinii se reţine până la plata tarifului de despăgubire.

„Achiziţionarea unei roviniete, ulterior constatării contravenţiei, nu îl exonerează pe contravenient de obligaţia de a plăti tariful de despăgubire“, precizează CNADNR într-un comunicat remis redacţiei noastre. Compania precizează că „în data de 30 ianuarie 2010 a fost publicat, în Monitorul Oficial nr. 70, Ordonanţa nr. 8 din 29 ianuarie 2010 pentru modificarea şi completarea OG nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, cu modificările şi completările ulterioare“.
Fapta de a circula fără a deţine rovinieta valabilă constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă. „Pe lângă amenda contravenţională, contravenientul are obligaţia de a achita şi un tarif de despăgubire, stabilit în funcţie de tipul vehiculului folosit. O dată cu aplicarea amenzii contravenţionale, utilizatorilor (români şi străini) li se reţine certificatul de înmatriculare al vehiculului, până la prezentarea dovezii de achitare a tarifului de despăgubire. Certificatul de înmatriculare este restituit contravenientului doar dacă acesta prezintă dovada achitării tarifului de despăgubire prevăzut în procesul verbal de constatare a contravenţiei“, comunică CNADNR.

Cât plătesc şoferii

În comunicatul Companiei de Drumuri nu se precizează nici care este cuantumul amenzii, nici cât e tariful de despăgubire. Liderii asociaţiilor de transportatori spun că despăgubirea este, de fapt, un tarif echivalent cu valoarea rovinietei pe un an, respectiv între 28 de euro pentru autoturisme şi 1.120 de euro pentru autocamioane mai grele de 12 tone. Cât priveşte amenda, aceasta este cuprinsă între 500 de lei (autoturisme) şi 9.000 de lei (camioane grele), potrivit transportatorilor.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite