Muncitorii din afară nu mai trimit bani acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Valoarea transferurilor efectuate către România a scăzut cu peste 35% în 2009 faţă de anul precedent, până la 3,5 miliarde de euro. Afectaţi de şomajul din Spania sau din Italia, românii care lucrează acolo trimit tot mai puţini bani în ţară. În octombrie, valoarea transferurilor a atins minimul acestui an.

Banii trimişi în ţară de românii plecaţi peste hotare au fost tot mai puţini de o lună la alta. În ciuda unei uşoare reveniri înregistrată de transferuri în septembrie, luna octombrie a adus o prăbuşire a acestora.

Valoarea transferurilor, exceptându-le pe cele ale administraţiei publice, a scăzut în octombrie cu 36,5% faţă de luna precedentă, până la 268 de milioane de euro, minimul acestui an, potrivit datelor BNR. Transferurile nu se ridică la mai mult de 45% din valoarea înregistrată în aceeaşi perioadă din 2008.

Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank, spune că prăbuşirea remiterilor din octombrie este, cel mai probabil, un fenomen temporar. Chiar dacă se aşteaptă ca nivelul transferurilor să fie mai mare în noiembrie şi decembrie, el spune că acesta va fi semnificativ inferior faţă de aceleaşi luni din 2008.

Mulţi dintre românii care lucrează în străinătate nu au renunţat să le trimită bani rudelor din ţară, însă sumele au fost mult mai mici.

Tendinţa s-ar putea menţine şi în 2010

Pentru intervalul ianuarie-octombrie 2009, remiterile românilor care lucrează peste graniţă s-au ridicat la doar 3,5 miliarde de euro. Valoarea acestora este emnificativ mai mică comparativ cu cea de 5,5 miliarde de euro atinsă în perioada similară din 2008.
În contextul în care pieţele vestice au o revenire domoală, tendinţa de scădere a transferurilor se va menţine şi în următoarele luni.

„Este posibil ca tendinţa să se continue şi în 2010 atâta timp cât economiile vestice nu-şi vor reveni curând. Va fi în continuare o presiune pe veniturile românilor din străinătate", a spus Ionuţ Duimitru. El a adăugat că rata şomajului mare din Occident (de exemplu, de 20% în Spania) îi afectează pe românii care muncesc acolo.

În ceea ce priveşte transferurile efectuate din România către străinătate, situaţia este similară. Afectaţi de criză, străinii care lucrează în ţara noastră au trimis sume mult mai mici.

Acestea s-au ridicat în intervalul ianuarie-octombrie 2009 la doar 757 milioane de euro, aproape la jumătate comparativ cu anul trecut. În octombrie, remiterile din România către exterior au fost de doar 55 milioane de euro, de peste trei mai mici decât în perioada similară din 2008.

Evoluţia transferurilor
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite