Muncitorii români şi bulgari au dus la o creştere de 0,3% pentru PIB-ul UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raportul CE despre funcţionarea măsurilor tranzitorii privind libera circulaţie a lucrătorilor arată că muncitorii români şi bulgari au dus la o creştere de 0,3% pentru PIB-ul UE.

Raportul notează faptul că în 2004 a început marele exod al românilor în Europa şi explică de ce muncitorii români şi bulgari sunt o investiţie şi pentru statele membre de destinaţie.

Astfel, în raport se arată că valoarea remitenţelor trimise de muncitorii din România şi Bulgaria în perioada 2004-2010 reprezintă 3% din PIB-ul celor doua ţări. Mai mult, libera circulaţie a muncitorilor români şi bulgari a dus la o creştere de 0,3% pentru PIB-ul UE 27.

Evaluarea arată că în perioada 2003 -2010, numărul muncitorilor români care au plecat la muncă în Italia a crescut de cinci ori.

Experţii CE susţin că nu există date care să demonstreze o influenţă negativă asupra bugetelor de asigurări sociale şi asupra salariilor în respectivele state membre.

"Aceştia observă o influenţă negativă pe termen lung în statele membre de origine. Aici se înregistrează un deficit de forţă de muncă în anumite sectoare, contrabalansat, în general, de sumele transferate de către lucrătorii mobili în cele două state", potrivit Ministerului Muncii.

Totodată, în document se arată că românii reprezentau, în 2010, cel mai mare grup de muncitori care trăiesc într-un alt stat membru (27%), urmaţi de polonezi (21%). Statele preferate de aceştia sunt Italia (41%), Spania (38%) şi, la distanţă mare, Germania (5%).

CE consideră astfel că restrângerea dreptului la liberă circulaţie a lucrătorilor nu este răspunsul la problemele cu care se confruntă pieţele muncii în UE.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite