UPDATE Factura la întreţinere, cea mai periculoasă pentru inflaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Naţională a României a ridicat prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 3% la 3,2%, din cauza efectului de bază, şi estimează pentru 2013 o creştere a preţurilor decembrie la decembrie de 3%, a anunţat, marţi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Până în trimestrul patru din 2013 vedem o anumită variaţie a inflaţiei pe care o ţintim, decembrie la decembrie, dar în limitele intervalului (...) peste 80% din variaţiile din acest an provin din efectul de bază. Modificările de prognoză sunt minore, dar echipa noastră de proiecţie este scrupuloasă", a spus Isărescu, citat de Mediafax.

El a arătat că spre deosebire de datele anterioare, noile informaţii arată că minimul de inflaţie aşteptat să fie atins în primul trimestru din acest an nu va coborî sub 2%.

"Efecte mai puţin favorabile vedem acum din partea preţurilor alimentare volatile. Impactul pe datele actuale este mai puţin favorabil. De aceea nu vedem că va mai putea să scadă IPC sub 2% în primăvara acestui an", a continuat Isărescu.

El a arătat că în noua prognoză se regăseşte un impact diminuat al preţurilor administrate la energie electrică şi gaze, întrucât Guvernul a negociat cu FMI şi CE amânarea majorării preţurilor.

Isărescu a amintit însă că aceste discuţii vor fi reluate în aprilie.

UPDATE În trimestrul patru din 2011, cele mai puternice presiuni asupra inflaţiei au venit de la preţurile administrate, mai exact dinspre tarifele la energia termică. Şi în anul 2012, principala temere a Băncii Naţionale vine tot de la preţurile administrate, respectiv la costurile cu încălzirea şi liberalizarea pieţei de electricitate şi gaze.

"Am văzut că deocamdată s-a amânat liberalizarea preţurilor, dar ştim cu toţii că guvernul va relua negocierile pe această temă în luna aprilie 2012", a saubliniat guvernatorul BNR.

"Băieţii deştepţi au iluzia beţivului"

Sectorul energetic intenţionează de ceva timp să îşi creeze o bancă proprie şi despre acest lucru a fost întrebat guvernatorul. Iată ce a răspuns Mugur Isărescu: "Aceasta ar fi un fel de iluzie a beţivului care visează să îşi facă un restaurant al lui în care să bea gratis. Dacă firmele din sectorul energetic cred că vor avea mai mulţi bani făcându-şi o bancă, noi nu vom putea opri acest proces, dar ne interesează foarte mult calitatea acţionariatului", a spus guvernatorul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite