Mugur Isărescu: Nu există absolut niciun pericol ca România să oprească plăţile externe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În replică la declaraţia şefului FMI, Dominique Strauss-Kahn, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat că România nu se află în pericol de a opri plăţile externe.

Mugur Isărescu consideră greşită interprestarea dată de presă afirmaţiilor lui Dominique Strauss-Kahn. El a explicat că ţara noastră are "o mare problemă de înţelegere a disciplinei financiare şi a programului financiar", mai ales când sunt promovate  aceste "bombe", acest tip de ştiri.

Mugur Isărescu a mărturisit că a citit cu atenţie declaraţiile şefului FMI şi a observat că acesta se referea la problemele unor ţări privind ajustările bugetare, reducerea cheltuielilor bugetare şi la faptul că dacă aceste ajustări bugetare nu se realizează, există pericole să oprească plăţile.

"România era şi ea enumerată, dar în orice caz nu în primul rând, mai spre coadă", a explicat Isărescu.

El a subliniat că nu este de acord cu presupunerea că dacă România nu poate plăti 1,2 milioane de bugetari va intra în faliment, deoarece acest raţionament exclude ideea de ajustare.

"Ieri a fost o conferinţă şi fără un motiv special, dar pentru că s-a discutat despre datoria externă a România am afirmat că nu cred că există un motiv serios să creadă cineva că România ar putea să înceteze plăţile externe. Apoi televiziunile au cântat şi răscântat o declaraţie a şefului FMI-ului că România va înceta iminent plăţile. Eu nu contest valoarea acestei ştiri şi nu aş vrea să fac un caz din ea. Altminteri, dimineaţă m-am uitat şi aşa de credibil a fost ştirea dată că leul a început să se aprecize, iar CDS-ul României este mai bun decât al Spaniei", a spus Mugur Isărescu.

El a atras atenţia că: "plăţile externe ale României nu sunt făcute de FMI şi cu atît mai puţin nu sunt făcute de directorul Fondului Monetar. Sunt făcute de Guvernul României şi de către Banca Naţională. În calitatea pe care o am de guvernator al BNR afirm cu toată tăria că nu există absolut niciun pericol ca plăţile externe ale României să fie oprite".

Isărescu s-a declarat uimit deoarece a auzit că este vehiculată ideea că dacă statul român a ajuns să reducă cu 25% a salariilor asta se traduce cu intrarea în faliment.

"Îl rog pe cel care a emis această judecată să se gândească cum clarifică măsurile de majorare cu 75% în doi ani de zile a salariilor, pensiilor, cu 120% a cheltuielilor bugetare. Acelea sunt mai puţin primitive? Avem o mare problemă de înţelegere a disciplinei financiare şi a programului financiar. În definitiv, ce face un român dacă nu mai are bani, dacă şi-a făcut socotelile greşite? Nu trebuie să se restructureze?!", a puncat  Mugur Isărescu.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite