Mugur Isărescu: „Evaziunea fiscală este inevitabilă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, critică dur sistemul taxelor şi al impozitelor.

După mai mulţi ani în care oamenii de afaceri şi liderii organizaţiilor de business, dar şi studiile companiilor de consultanţă califică drept stânjenitor sistemul fiscal, ieri a ieşit la rampă chiar guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, pentru a arăta că, practic, evaziunea este inevitabilă.

Prezent la o conferinţă despre piaţa de capital, Isărescu a atras atenţia că modelul antreprenorului român vizează atât calitatea de patron, cât şi de manager. Totuşi, „sistemul fiscal este conceput astfel încât să forţeze managerii să facă evaziune fiscală" şi toate acestea sunt „piedici în dezvoltarea pieţei de capital din România".

Sistemul „îţi scoate ochii din cap"

„Transparenţa este iarăşi o problemă, o chestiune culturală. Vii la Bursă, cam spui ce ai în ogradă. Mulţi se feresc. «Lasă, mă, că ştiu eu cum e», spun antreprenorii. E adevărat că dacă vom continua cu un sistem fiscal care te împovărează, îţi scoate ochii din cap, şi-ţi dă o singură şansă, să faci evaziune fiscală, nu putem spera la dezvoltarea bursei din România", a spus Isărescu.

„Iar mă va cita presa că m-am luat de sistemul fiscal, se mai enervează şi ministrul Finanţelor... Noroc că e tânăr (n.n.- noul ministru al Finanţelor este Bogdan Drăgoi) şi n-are curaj să-mi zică: «Băi, iar te bagi în ograda mea».... Dar chiar e vorba de crearea unui cerc vicios", a subliniat Isărescu. Guvernatorul BNR a lansat aceste avertismente în deschiderea conferinţei „Finanţarea prin bursă", organizată de BVB şi Depozitarul Central, în parteneriat cu „Ziarul Financiar".

Pe de altă parte, Isărescu a spus că antreprenorii români trebuie să iasă din „cultura paternalistă" de organizare a afacerii, în baza căreia ei „ar vrea să conducă tot, să stea de dimineaţă până seara (...) divorţul acesta între investitor şi management este o chestiune culturală", a conchis şeful BNR.

"Sistemul fiscal te împovărează, îţi scoate ochii din cap şi-ţi dă o singură şansă: să faci evaziune.''
Mugur Isărescu guvernatorul BNR

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite