Mugur Isărescu: Cauza crizei a fost dorinţa de a trăi ca în lumea occidentală. Am trăit cu impresia că avem investiţii străine enorme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cauzele crizei au fost foarte apropiate în cazul tuturor ţărilor din Europa Centrală şi de Est, poate chiar similare, anume o creştere economică dezechilibrată, în esenţă nesustenabilă, în perioada anterioară, bazată pe consum şi pe dorinţa de catching up, creşterea firească a consumului şi a nivelului de trai.

Aceasta este explicaţia pe care a oferit-o guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, cu ocazia lansării cărţii "How Emerging Europe Came Through the 2008/09 Crisis", de Bas B. Bakker şi Christoph A. Klingen.

"Erau obiective fireşti ale Europei Centrale şi de Est din dorinţa de a se integra mai rapid în lumea occidentală şi UE, dar creşterea de consum a fost exagerată în toate ţările şi din această stimulare excesivă a consumului s-a ajuns la o creştere nesustenabilă. A dus la o creştere excesivă a contului curent, care ar fi trebuit să fie corectată. Cu greu puteai să convingi pe cineva şeful Băncii Naţionale.

El a mai spus că a existat o finanţare excesivă a dezvoltării şi în special al consumului din partea investitorilor străini, "nu numai a creditului, ci şi pe calea investiţiilor străine directe cu o statistică precară".

"Acum o vedem cât de precară era. Am băgat acolo cu toţii, la grămadă, şi investiţii directe tradeables şi non-tradeables, iar la non-tradeables în sectoarele neproductive am pus şi cumpărările de pământ, multe dintre ele speculative, care pe noi ne-au costat foarte mult. Am trăit cu iluzia că avem investiţii străine enorme. Nu toate s-au dus acolo unde trebuie, nu toate aveau capacitatea să se autocorecteze", a spus Isărescu.

CITEŞTE MAI MULT DESPRE CRIZA ECONOMICĂ:

Rata inflaţiei "bate" estimarea BNR şi ajunge la un nivel record. Ce s-a scumpit cel mai mult

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite