Mugur Isărescu: "Prognoza pentru inflaţie este în urcare"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernatorul Bancii Naţionale a României (BNR), MUgur Isărescu, a declarat, joi, că instituţia a revizuit în urcare prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 3,5% la 3,7%.

Isărescu a prezentat raportul trimestrial asupra inflaţiei şi a spus că aceasta a revenit în intervalul ţintă în primele trei luni ale acestui an. "Inflaţia a revenit în intervalul ţintă în primul trimestru din anul 2010. Este un lucru care trebuie semnalat. Ne-a luat mai mut de trei ani să ajungem unde trebuie", a afirmat Isărescu.

Mai citiţi şi:

Theodor Stolojan: "Salariile şi pensiile trebuiau îngheţate încă de anul trecut"

Consilierul lui Isărescu: "Personalul bugetar ar trebui redus cu 100.000 de posturi"

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în urcare prognoza de inflaţie pentru 2011, de la 2,7% la 2,8%, potrivit datelor prezentate de guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR a arătat că, potrivit prognozei, inflaţia se va menţine în jurul a 4,2% până la sfârşitul verii, după care va urma o perioadă de dezinflaţie accelerată, determinată şi de faptul că în toamna anului trecut preţurile au crescut mai mult.

"Până spre primăvara anului viitor vom avea o dezinflaţie mult mai accentuată şi apoi o stabilizare", a declarat, joi, Isărescu într-o conferinţă de presă.

El a mai arătat că există multă incertitudine în prognoza băncii centrale, astfel că, pe scenariile de risc, inflaţia de la finele lui 2011 s-ar putea plasa oriunde în intervalul 1-5%.

"Procesul dezinflaţionist din acest ultim trimestru şi cel din ultimele 12 luni s-a remarcat prin două lucruri importante. Pe de o parte prin preţurile libere pe care BNR le poate influenţa prin politica sa monetară, acesta consemnând o reducere continuă şi destul de accentuate. De asemenea, mai remarcăm faptul că acest indice, preţurile din care se scad preţurile administrate şi preţurile volatile, dar şi ţigările şi combustibilii, respectiv cele care au suferit creşteri majore datorită accizelor, se apropie de unu la sută. Este o evoluţie remarcabilă", a spus Isărescu.

Nu are încredere într-un Guvern de tehnocraţi

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, respinge ideea unui guvern de tehnocraţi, argumentând că în momente de criză deciziile executive trebuie asumate politic.

"Nu cred într-un guvern de tehnocraţi. Deciziile trebuie asumate politic de către oamenii care au mers în faţa românilor şi au câştigat voturile", a răspuns Isărescu, întrebat dacă ar fi oportună instalarea unui guvern de tehnocraţi în această situaţie de criză.

"Trebuie să optăm pentru un model, acesta nu este un model. (...) Suntem la un punct de cotitură şi trebuie să luăm o decizie. Sunt îngrijorat de calitatea dezbaterii publice, care merge cu insistenţă pe un stat social cu venituri mici. Aşa ceva nu există nicăieri în lume", a spus Isărescu.

Întrebat dacă, personal, are o opţiune, el a răspuns că nu înclină foarte mult către un stat social şi în niciun caz pentru un stat dezechilibrat.

"O bancă centrală nu este niciodată pentru un stat social. Ştiţi cum se spune, omul se dă şi după scaun, iar, ca persoană privată, nu pot să vorbesc acum. Dar nu am văzut bancă centrală care să opteze pentru un stat social", a adăugat Isărescu.

El a reiterat că îşi menţine poziţia exprimată recent faţă de problema taxelor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite