Mugur Isărescu: Se vor face mai multe autostrăzi cu deficit structural de 0,5% decât înainte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu susţine că în România se pot construi mai multe autostrăzi cu un deficit structural de 0,5% din PIB decât în anii în care deficitul a fost de 10% din PIB, dar banii erau risipiţi.

CITEŞTE ŞI:

Isărescu: Băncile îşi permit să paseze clienţilor costurile creditelor neperformante

La ce s-a înhămat România. Se va „supune" UE şi va fi amendată dacă are deficit bugetar prea mare

Guvernatorul a făcut declaraţiile la cea de-a XIV-a ediţie a ,,Forumului Bancar Român".

"Cred că nici n-am înţeles bine noi românii cam cum va funcţiona regula asta. Ne certăm în continuare pe alte drăcii, că de ce 3%, că trebuie să facem autostrăzi... O să vedeţi că se vor face autostrăzi cu deficit structural de 0,5% mai mult decât s-au făcut cu deficite structurale de 10% din PIB, pentru că acelea s-au dus în altă parte, nu în investiţii", a spus Isărescu.

El a arătat că deficitele structurale sunt o oglindă mai bună a cheltuielilor statului, dar a atras atenţia că vor fi foarte multe discuţii pe marginea acestui indicator, mult mai greu de calculat şi definit neunitar de economişti.

"Într-o perioadă de recesiune 0,5% poate să însemne 3% deficit bugetar, deci te lasă să te duci. Într-o perioadă de creştere economică, mai ales una de supraîncălzire, deficitul structural de 0,5% poate să însemne surplus bugetar", a atras atenţia Isărescu.

El a arătat că în toate rapoartele şi dezbaterile de la nivelul UE se vorbeşte în ultimul timp exclusiv de creşterea economică sustenabilă, termen suprauzitat de banca centrală în ultimii ani, ceea ce sugerează că economiile europene se dezic de "focurile de paie, mai ales cele electorale", adică de creşterea economică exclusiv pe bază de consum, care asigură un avânt temporar, de un an, un an şi jumătate.

El a completat că o creştere economic bazată pe export nu e prea electoral, ci înseamnă muncă, înseamnă performanţă, iar alegerile se pot pierde atunci când guvernul îşi propune o creştere economic bazată pe exporturi şi a dat exemplul anului 2000.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite