Motorul de căutare Google nu vorbeşte prea bine limba rusă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania din Mountain View, California, ocupă abia locul opt în topul firmelor de profil din patria lui Dostoievski

Serghei Brin, unul dintre fondatorii motorului de căutare Google, s-a născut în Moscova, în 1973, şi primele cuvinte pe care le-a rostit au fost ruseşti. Şi, cu toate astea, nici ruşii, nici piaţa rusească nu sunt uşor de cucerit pentru Google.
Creată în Sillicon Valley, de către Brin şi Larry Page, compania Google şi-a adaptat motorul de căutare pentru zeci de limbi străine şi a vândut publicitate de miliarde de dolari în întreaga lume. Dar, în Rusia, Google este cu mult în urma companiilor de internet locale în ce priveşte căutarea informaţiilor pe web sau colectarea rublelor din publicitatea legată prin linkuri de rezultatele căutării.
Serghei a părăsit Rusia în 1979, împreună cu familia sa. Google şi-a inaugurat site-ul în limba rusă în 2003 şi şi-a deschis primul departament de vânzări aici abia acum un an, lăsându-le competitorilor săi un avans de timp considerabil. Dar dezvoltarea Google în Rusia a fost încetinită şi de barierele culturale şi lingvistice, spun directorii companiei, dar şi de rivalii săi, arată "New York Times".
Fără presiuni politice
"Google a promis că-i va întrece pe toţi, dar uitaţi-vă unde sunt acum. Nu sunt nici pe departe atât de tari", spune Irina Gofman, directorul Rambler Media, o companie rusească rivală. În multe ţări din Europa Occidentală, Google este cel mai popular website şi de departe cel mai utilizat motor de căutare. În schimb, în Rusia, Google abia ajunge în Top 10. Potrivit comScore Networks, care monitorizează traficul pe internet, doar 28% din ruşii care accesează internetul, fie acasă, fie la serviciu, au vizitat site-ul Google în luna octombrie, poziţionându-l pe locul opt în topul celor mai mari branduri de internet. Pe primul loc se află Yandex, un motor de căutare rusesc privat, care a fost vizitat de nu mai puţin de 64% din utilizatorii de internet. Pe locul doi se situează Mail.ru, cu 56%, şi pe locul trei Rambler, cu 53%.
Nici în ce priveşte vânzările de publicitate Google nu stă mai bine. Yandex controlează 50% din piaţă, potrivit analiştilor de la banca olandeză ING. Rambler este pe locul al doilea, cu 41 de procente, în timp ce Google, laolaltă cu toate celelalte companii, se luptă pentru cele 9 procente rămase.
Spre deosebire de China, Rusia permite Google şi motoarelor de căutare locale să opereze fără interferenţe politice; de pildă, o căutare pe www.google.ru a cuvântului "poloniu" - substanţa radioactivă cu care a fost ucis fostul spion rus Alexander Litvinenko, luna trecută, în Marea Britanie - afişează 11,1 milioane de rezultate.
Ştiri în limba rusă
Greutăţile întâmpinate de Google în Rusia ţin mai degrabă de complexitatea limbii decât de politică. "Înţelegerea limbii ruse nu a fost atât de uşoară pe cât am fi vrut noi să fie", spune Kannan Pashupathy, directorul tehnic internaţional al Google. Google şi-a restructurat site-ul rusesc săptămâna trecută, spune el, îmbunătăţindu-şi capacitatea de a lucra cu limba rusă. Dar compania şi-a îmbunătăţit serviciile şi în alt mod. A adăugat motorului de căutare un serviciu Google News în variantă locală şi a lansat serviciul de e-mail destinat vorbitorilor de rusă. Şi pentru a înţelege şi mai bine piaţa rusească, a deschis şi un al doilea birou Google, în Sankt Petersburg.
Dar piaţa rusească de internet se va dezvolta şi va genera profituri foarte mari, care se vor împărţi la câţiva jucători importanţi. Analiştii ING se aşteaptă ca numărul de utilizatori de internet din Rusia să se dubleze în următorii zece ani, ajungând la 47 de milioane. Iar veniturile din publicitate vor ajunge, potrivit estimărilor, la un miliard de dolari în 2012, de la 110 milioane de dolari, cât au totalizat anul trecut. O soluţie pentru Google ar fi achiziţionarea unui competitor local, dar deocamdată competitorul său Yandex nu a primit nicio ofertă în acest sens, după cum afirmă directorul companiei ruseşti, Arkady Volozh.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite