Motoarele economiei vor atinge turaţia maximă în doi ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Capitala continuă să fie principalul motor al creşterii economice naţionale, cel mai rapid ritm de dezvoltare urmând să fie înregistrat anul viitor. Potrivit datelor comunicate de Comisia

Capitala continuă să fie principalul motor al creşterii economice naţionale, cel mai rapid ritm de dezvoltare urmând să fie înregistrat anul viitor. Potrivit datelor comunicate de Comisia Naţională de Prognoză, prin Bucureşti se realizează cea mai mare parte din volumul comerţului exterior al ţării noastre, în 2005 reprezentând circa 21% din totalul exporturilor de bunuri şi 40% din totalul importurilor.
Tot în această zonă au fost înregistrate şi câştiguri salariale cu 23,4% peste media naţională. Regiunea Bucureşti este singura re-giune a ţării în care serviciile, care la nivel naţional deţin 38% din totalul ocupării, generează cele mai importante locuri de muncă, ajungând la 63,4% din ocuparea totală a regiunii.

PIB de 5.450 euro/locuitor
În ceea ce priveşte Produsul Intern Brut pe cap de locuitor, studiul CNP anticipează un nivel de 5.450 de euro în 2008. Chiar şi în aceste condiţii, în 2015, România va înregistra o valoare a PIB/locuitor de aproape 40% din media înregistrată în UE. Potrivit estimărilor CNP, în 2008 cea mai dezvoltată zonă va fi regiunea de vest a ţării, respectiv Arad, Timiş, Hunedoara şi Caraş Severin - cu un PIB/locuitor de peste 6.000 euro, urmată de regiunea centrală şi cea de nord-vest cu un PIB/locuitor cuprins între 5.100-6.000 euro, regiunile de sud-vest, sud-est şi sud cu un PIB/locuitor cuprins între 4.100-5.000 şi regiunea de nord-est cu mai puţin de 4.000 euro.

Salariul mediu net va ajunge la 1.002 lei
Până în anul 2008, salariul mediu net va creşte în România cu peste 37%, urmând să se cifreze la 1.002 lei. În termeni reali, salariul va creşte cu 17,5%, iar creşteri peste media naţională se aşteaptă în regiunile nord-est, nord-vest şi vest.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite