Motiv de dispută în UE: investiţiile Chinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Beijingul finanţează tot mai multe state europene cu probleme. Unii oficiali consideră capitalul o oportunitate, alţii susţin că investiţiile chinezilor sunt alarmante. După Grecia şi Portugalia, Spania este acum ţinta chinezilor. Săptămâna trecută, statul iberic şi China au semnat contracte comerciale în valoare de 5,7 miliarde de euro.

Guvernul de la Beijing continuă să finanţeze statele vulnerabile din Uniunea Europeană. După Grecia şi Portugalia, Spania este acum beneficiarul ajutorului chinezilor. Pe lângă contractele comerciale în valoare de 5,7 miliarde de euro semnate săptămâna trecută, China va investi masiv şi în obligaţiuni guvernamentale emise de Ministerul Finanţelor de la Madrid. Însă ajutorul nu este privit cu ochi buni de către unii oficiali.

Ajutorul, mumă sau ciumă?

Antonio Tajani, comisarul european pentru Industrie, crede că unele domenii importante ar trebui protejate de astfel de investiţii care ar putea pava drumul către eventuale preluări de către companiile străine, informează „Deutsche Welle".UE ar trebui să înfiinţeze o agenţie pentru a examina dacă „o achiziţie realizată de o companie privată sau publică străină reprezintă un pericol", a declarat acesta într-un interviu pentru cotidianul german „Handelsblatt".  „Este vorba de investiţii, dar în spate există de asemenea o strategie, la care Europa ar trebui să răspundă politic", a adăugat Tajani. De cealaltă parte, reprezentanţii Chinei susţin că investiţiile statului asiatic vor ajuta statele din UE să avanseze. „Sprijinul Chinei pentru măsurile de stabilizare financiară din UE şi ajutorul acordat anumitor ţări pentru a face faţă crizei datoriilor suverane conduc la revenirea economică şi la creştere echilibrată", a arătat Li Keqiang, vicepremierul chinez, într-un editorial publicat de cotidianul german „Sueddeutsche Zeitung".

De aceeaşi părere sunt mai mulţi oficiali europeni, care consideră capitalul chinez drept o oportunitate de creştere pentru revitalizarea economiei încă fragile. Rainer Bruderle, ministrul Economiei din Germania, respinge propunerea înaintată de Tajani. „Europa profită de pe urma deschiderii pieţelor sale şi oferă condiţii atractive pentru investitorii străini", a arătat acesta într-un interviu pentru „Handelsblatt".

Pentru datornici, anul nu începe bine

Pentru statele datornice din UE, 2011 nu a început aşa cum îşi doreau. Investitorii au cerut randamente mai mari pentru a cumpăra obligaţiuni guvernamentale portugheze, italiene şi spaniole scadente la zece ani. „Împrumutarea la aceste cote (ale randamentelor - n.r.) nu va face decât să contribuie la povara datoriilor, va înrăutăţi situaţia", a declarat Steven Mansell, director pentru strategia dobânzilor la Citigroup Global Markets, citat de Bloomberg.

China investeşte masiv peste hotare

Investiţiile directe realizate de chinezi în afara ţării lor au crescut în 2010 cu 12%, ajungând la 37 de miliarde de euro, majoritatea îndreptate către America de Sud, Africa şi Europa.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite