Fitch taie ratingurile Spaniei şi Italiei! Euro şi bursele americane scad!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La doar câteva minute după ce a anunţat reducerea ratingului suveran al Spaniei, agenţia de rating Fitch a tăiat şi ratingul Italiei.  Asta a depreciat moneda unică şi a tras în jos indicii bursieri americani.

Agenţia de rating Fitch a redus ratingul suveran al Spaniei de la AA+ la AA-, şi şi-a menţinut perspectiva negativă, sugerând astfel că noi reduceri de rating pot apărea oricând. Informaţia a fost făcută publică la doar câteva minute după cea prin care, aceeaşi agenţie de rating anunţa down-grade-ul Italiei, de la AA- la A+ şi menţinerea perspectivei negative pentru economia din Peninsulă.
Decizia analiştilor de la Fitch a depreciat moneda unică europeană cu aproximativ 0,3% în faţa dolarului şi cu aproxiamtiv 0,6% în faţa lirei britanice. Îngrijoraţi de posibilele efecte negative pe care criza datoriilor suverane l-ar putea avea asupra economiei globale, investitorii în acţiuni şi-au înteţit presiunile la vânzare, ceea ce a depreciat indicele american Dow Jones Industrial Average cu aproximativ o jumătate de procent.
Decizia celor de la Fitch reflectă îngrijorările cu privire la capacitatea Uniunii de a gestiona cu bine criza datoriilor suverane, şi teama că guvernele respective nu vor putea aduce sub control deficitele bugetare. Evoluţia relativ temperată a indicilor americani şi a monedei unice imediat după publicarea anunţului, poate sugera însă că preţurile din pieţe au inclus deja într-o mare măsură astfel de măsuri.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite