Moody's: Ratingul României va fi sub presiune dacă deficitul nu se va încadra în ţinta fixată cu FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ratingul României va fi sub presiune dacă deficitul bugetar nu se va încadra în ţinta fixată cu FMI pentru acest an, de 6,8% din PIB. Declaraţia îi aparţine reprezentantului Moody's, Kenneth Orchard. Potrivit oficialului, FMI va amâna probabil virarea celei de-a cincea tranşe din acord.

Valoarea în sine a tranşei a cincea din împrumutul aprobat de FMI pentru România nu este mare, aproximativ 850 milioane de euro, dar prelugirea acordului pune la dispoziţia Guvernului posibilitatea de a se împrumuta la dobânzi rezonabile.

Mai citeşte şi:

Boc: "Guvernul are pregătit un pachet alternativ de măsuri. El va fi prezentat opiniei publice după negocierile cu partenerii"

"Decizia dată azi de Curtea Constituţională face posibilă amânarea discutării în Consiliul FMI a revizuirii acordului cu România şi, prin urmare, şi virarea următoarei tranşe ar putea fi întârziată. Totuşi, Moody's percepe această chestiune ca pe ceva temporar şi nu ca pe o rupere fundamentală a programului", a declarat Orchard, citat de Mediafax.

"Transferul tranşei de la UE, destinată finanţării deficitului bugetar, este aşteptat peste câteva luni, iar Moody's anticipează că problemele fiscale ar trebui să fie rezolvate până atunci", a spus oficialul.

Financial Times comentează poziţia vulnerabilă a Guvernului Boc, după decizia CCR / “România amână să-şi ia doctoria amară, ajutorul FMI păsuit”

Moody's a punctat că această situaţie poate fi un scenariu plauzibil, deoarece Guvernul de la Bucureşti va lua măsuri de remediere a situaţiei. O variantă ar fi majorarea taxelor, iar această decizie va însemna continuarea acordului cu FMI.

"Deşi nu este scenariul de bază al Moody's, ratingul acordat României ar putea fi sub presiune dacă Guvernul nu este capabil să reducă deficitul bugetar la 6,8% din PIB, aşa cum s-a angajat în faţa FMI şi UE", a explicat Orchard.

În ceea ce priveşte ratingul acordat României, perspectiva calificativului "Baa3" rămâne stabilă. Asta înseamnă că nu va fi nicio modificare în viitorul apropiat.

Consiliul Executiv al FMI va discuta în 28 iunie revizuirea acordului cu România, şi va decide dacă va fi livrată sau nu României şi cea de-a cincea tranşă din cadrul împrumutului acordat pe doi ani.

Pe de altă parte, Uniunea Europeană ar trebui să vireze în toamna acestui an cea de-a treia tranşă dintr-o facilitate de finanţare, în valoare de 1,5 miliarde de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite