Moody's: Incertitudinile de pe scena politică conduc la declinul continuu al României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turbulenţele politice recente din România ar putea pune în pericol consolidarea fiscală din ultimii trei ani, iar posibilitatea ca incertitidinile să persiste până după alegerile din toamnă cresc. Acest lucru ar putea afecta reformele structurale, potrivit Moody's.

Agenţia de rating atribuie României ratingul de credit "Baa3", cel mai slab din categoria activelor recomandate pentru investiţii pe termen lung. Într-o analiză prezentată luni, agenţia a arătat înrăutaţirea prognozelor din cauza turbulenţelor din piaţă, care au dus la deprecierea leului cu peste 2% în luna iulie. Aceasta este cea mai puternică scădere înregistrată "pe pieţele emergente comparabile" în aceeaşi perioadă.
 
Deprecierea monedei naţionale a dus la creşterea costurilor de finanţare ale Guvernului, majorând astfel costurile de credit şi de rambursare a datoriilor românilor.
 
Tot Moody's remarcă faptul că în Romania tulburenţele politice nu sunt o noutate, amintind şi de rezultatele referendumului din 2007, care au fost în favoarea preşedintelui Traian Basescu.
 
Ţinând cont de incertitudinile economice, temerile privind actuala suspendare sunt generate şi de faptul că partidul din care provine preşedintele, formaţiunea de centru-dreapta PDL, a fost asociată cu consolidarea fiscală din ultimii trei ani, iar, paralel, partidul dominant din actuala coaliţie USL (PNL şi PSD), de centru stânga, a criticat în trecut măsurile de austeritate existente. Imediat după preluarea puterii,  USL a oferit o mărire modestă a salariilor din sectorul public.

În aceste condiţii, incertitudinile din domeniul politic ar putea persista până după alegerile din toamnă, lucru care va duce la întârzierea reformele structurale care vizează sectorul companiilor de stat din România.
 
În ciuda angajamentului luat de premierul Victor Ponta faţă de acordurile multilaterale cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, există posibilitatea ca pe fondul unei creşteri economice mai slabe, deficitul bugetar să nu scadă în acest an sub 3% din PIB, prag asumat de Guvern.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite